Preview k zápasu
so 12.10.2024 | Jan Hirsch

Zpátky pod Bílou věž! Hradec čeká těžký souboj s Budějovicemi

Bitva na mladoboleslavské půdě byla, jak už je tradicí, velmi vyrovnaná a až do 47. minuty panoval nerozhodný stav. Gól Jana Buchteleho však znamenal, že ani v pátém venkovním zápase sezony nedokázali svěřenci Tomáše Martince vydolovat body. Pouze jeden tým je v tomto ohledu stejně neúspěšný jako Mountfield: předposlední České Budějovice. A právě Motor v nedělních 16:00 zavítá do ČPP Areny.

„Musíme ukázat, že pro výhru uděláme více.“

#92 David Šťastný (o receptu na body)

Proti Bruslařům sehráli Východočeši velmi vyrovnaný zápas, který rozhodla jediná branka. Pro celek z automobilového města to byla sedmá výhra v sezoně a zatím se tak drží na čtvrtém místě. „Už v přípravném zápase, který jsme proti Boleslavi hráli, bylo cítit, že jsou nepříjemní, hráli agresivně a důrazně a je to jiný tým než v minulé sezoně,“ všímá si útočník David Šťastný, jehož klub tak po desíti odehraných utkáních zůstává na dvanácté příčce tabulky. „Myslím si, že máme dost bojovnosti, abychom dokázali toto trápení zlomit. Nevzdali jsme žádný souboj, makali jsme. O to horší to pak je, když makáte a nemáte z toho nic, žádné body, kterými byste se napumpovali energií na další zápas. Nezbývá nám ale nic jiného než dál tvrdě pracovat a doufat, že se k nám přikloní trochu štěstí,“ přeje si jedenatřicetiletý forvard.

Rodák z Přerova už osm sezon v kuse neklesnul pod hranici deseti vstřelených branek, letos však na první zářez stále čeká. „Samozřejmě, že mě to trápí. Vím, že se ode mě očekávají góly, bohužel je zatím nedávám. Snažím se vynahradit to týmu něčím jiným, chci být užitečný,“ vysvětluje. I přesto, že ještě síť nerozvlnil, připsal si alespoň tři asistence. „Nejtěžší je tu střeleckou smůlu prolomit, pak už je to lepší. Čekáte na gól šest sedm zápasů a dostává se vám to do podvědomí. Musím se snažit a doufat, že se to obrátí,“ říká hráč s dvaadevadesátkou na zádech.

Další pokus na přerušení této série bude mít hned v neděli proti Budějovicím, tedy týmu umístěnému ještě o příčku níže než Mountfield. Z historického hlediska to pro Hradecké není příliš oblíbený soupeř, poslední dva střety pod Bílou věží však ovládli právě domácí a to s celkovým poměrem 8:1. „Očekáváme jednoduchý hokej, bude to boj o každý centimetr. Oni jsou dole, my taky, takže musíme ukázat, že pro výhru uděláme více. Vyhraje ten, kdo ukáže větší srdce. Věřím, že i kdyby měl ten zápas skončit 1:0, tak body doma zůstanou,“ nevzdává se na závěr naděje David Šťastný.

Nick Olesen
Osmadvacetiletý Dán strávil většinu kariéry ve Švédsku, kde naposledy oblékal dres Oskarshamnu. Před touto sezonou se pravidelný účastník mistrovství světa rozhodl pro přesun do Českých Budějovic, v jejichž službách už stihnul hattrickem sestřelit Pardubice.

Motor hledá formu

Jihočechům se vstup do sezony příliš nevydařil, v prvním kole sice porazili Karlovy Vary 3:0 a ve třetím překvapivě rozstříleli Dynamo 6:1, poté však přišla série pěti porážek. Svěřenci Ladislava Čiháka postupně padli v Olomouci (1:3), se Spartou (0:4), Boleslaví (2:3), Litvínovem (1:5) a nakonec nezvládli ani duel v Brně (0:3). První říjnové výhry se však dočkali, v pátek díky dvougólovému Milanu Gulašovi přemohli na domácí půdě Kladno. Nejvíce se Motor trápí, podobně jako Hradec, na venkovních kluzištích, kde nezískal ani bod. Velké problémy dělá Jihočechům taky produktivita, 16 vstřelených branek je nejnižším počtem v lize.

V přestupovém období Banes zaznamenal několik změn v sestavě. Na Slovensko odešla brankářská jednička Dominik Hrachovina, o angažmá v NHL si pak řekl mladý zadák Mikuláš Hovorka. Zpět do Brna se vrátil obránce Michal Gulaši a David Štich se stěhoval do druholigového Tábora. Loučili se také forvardi Lukáš Vopelka a Dominik Simon. Náhradu do brankoviště našli Budějovičtí v Milanu Kloučkovi, který tak doplnil Jana Strmeně. Do defenzivy se vrátil odchovanec Štěpán Kubíček, který poslední sezony strávil v zámoří. Další novou tváří v obraně Motoru je Kanaďan Will Reilly, který přišel z americké ECHL, ze zámoří se vrátil také odchovanec Tomáš Cibulka. Nejzvučnější jména však vyztužila ofenzivu, pro návrat do Česka se po velmi povedené sezoně ve Finsku rozhodl Ondřej Kovařčík a ze sousedního Švédska přišel dánský reprezentant Nick Olesen, který už v dresu Budějovic stihnul dát hattrick.

Sestavy z minulého utkání

F. Novotný (Škorvánek) – Freibergs, Mudrák, Kalina, McCormack, Pavelka (C), Pláněk (A), Bučko – Perret (A), Tamáši, Dmowski – R. Pavlík, Miškář, Šťastný – Chalupa, Batna, Jergl – A. Novotný, Štohanzl, Pour.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly. Fanoušci si mohou při včasném nákupu zajistit slevu na vstupném, studenti a senioři mohou na utkání vyrazit za pouhou stovku!
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je se startem extraligových utkání k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba pět minut chůze. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Dopravní situace: Z důvodu rekonstrukce křižovatky Mileta došlo ke změnám v dopravě v okolí ČPP Arény. Upraveny byly také některé trasy MHD. Prosíme řidiče, aby sledovali přechodné úpravy a značené objízdné trasy v místě rekonstrukce křižovatky Mileta. Pomocí tohoto značení budou přes okružní křižovatku Brněnská navedeni k ČPP Aréně. Parkovací kapacity jsou v blízkosti zimního stadionu omezené. Veškeré informace, týkající se rekonstrukce křižovatky Mileta (MHD, objízdné trasy pro cyklisty i pěší atd.) najdete na webových stránkách města Hradce Králové. Klub doporučuje využít k cestě na stadion MHD, případně lze vyrazit na kole. Před ČPP Arénou je dostatek rámů pro kola.
  • Dětský koutek od Sionu: Střední škola Sion bude mít opět v ČPP Aréně připraven svůj stánek – dětský koutek, který budou moci děti během zápasu využít. Přítomný dozor bude mít připraveny aktivity pro ty nejmenší, chybět nebude ani skákací hrad.
  • Moje kartičky: Novinkou je v ČPP Aréně stánek s nejenom hokejovými kartičkami a dalšími cennými relikviemi. Stavit se můžete během zápasu za vstupem vedle fanshopu, kde mají Moje kartičky svou prodejnu. Zajistit si můžete jednotlivé kartičky z extraligy, reprezentace či NHL. Ale i balíčky, boxy a příslušenství jako alba, folie, holdery.
  • Choreobox: Během utkání si můžete zakoupit občerstvení ve stáncích provozovatele občerstvení v ČPP Aréně, kterým je společnost COOL Team. Ta si pro novou sezonu připravila zbrusu novou kolekci vratných kelímků, které fanoušci mohou v případě zájmu vložit do choreoboxů, čímž přispějí hradeckým fanouškům nejenom na nová chorea.
  • Bezpečnostní opatření: Bezpečnostní složky včetně Policie ČR vyhodnotily nedělní utkání jako rizikové, proto jej budou doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření. Mountfield HK doporučuje všem fanouškům, aby dorazili na zápas s předstihem, čekají je totiž osobní prohlídky před vstupem do ČPP Arény.
  • Zakázané předměty a omezení vstupu: Do prostor ČPP Arény nebudou vpuštěni diváci, kteří u sebe budou mít pyrotechniku, zbraně a další nepovolené předměty, či budou pod vlivem jakýchkoliv omamných látek včetně alkoholu. Kompletní znění návštěvního řádu, který je bezpodmínečně nutné dodržovat, naleznete na této stránce.
  • Monitoring: Útroby ČPP Arény a její přilehlé prostory jsou monitorovány kamerovým systémem. Případné škody či jiná porušení návštěvního řádu budou řešeny na základě těchto záběrů přímo s viníky.