Preview k zápasu
dnes | Dominik Jarka

Příprava míří do finiše. Poslední venkovní zkouškou bude Boleslav

Turnaj ve Straubingu je minulostí, příprava se Lvům chýlí ke konci. Hradec v Německu vybojoval bronzové medaile, na úspěch z posledního utkání chtějí Lvi navázat také v odvetě proti Mladé Boleslavi. Ta je v posledním vzájemném střetnutí pokořila výsledkem 4:2, Hradečtí ovšem chtějí vrátit úder a poslední venkovní zápas přípravy zakončit vítězně. Duel na ledě Bruslařů startuje ve čtvrtek od 17:00.

„Podobné turnaje celý tým velmi sbližují.“

#65 Martin Bučko (o absolvovaném turnaji v Německu)

Hradečtí mají za sebou německý Gäuboden Cup, na kterém získali cenné zkušenosti do začátku ostré sezony. Na turnaji se střetli s Norimberkem a domácím Straubingem, do obou duelů naskočil i řízný obránce Martin Bučko. Jak viděl obě utkání svýma očima? „Myslím si, že jsme byli lepším týmem v obou zápasech. I když se na nám podařilo vyhrát jen jednou, tak jsme se prezentovali velmi dobrým hokejem,“ chválí si herní projev čtyřiadvacetiletý bek.

Na turnaji hrály vedle Hradce hned tři německé týmy. Odlišného přístupu k zápasům si povšiml právě rodák ze slovenského Martinu. „Bylo vidět, že mezi sebou hráli Němci na pohodu. Proti nám vystartovali, hráli více do těla. Na ledě byly bitky o každý puk, neudělali nám to vůbec lehké,“ komentuje borec se 115 starty v české extralize. Turnaje v cizině často necílí pouze na herní praxi, skvěle totiž pomáhají i při tmelení týmu. „Po celou délku pobytu v Německu jsme byli na každém jídle či tréninku spolu. Podobné turnaje celý tým velmi sbližují,“ libuje si účastník světového šampionátu z roku 2021. „Po zápase jsme měli týmovou akci, která dopadla víc než úspěšně. Každý si to pořádně užil,“ dodává bývalý hráč Dynama či Plzně o sbližování týmu.

Hokejisté Mountfieldu měli napilno i po návratu z Německa, v pondělí je totiž čekala akce s fanoušky na uvítání nové sezony. „Autogramiáda byla krátká. I když jsme byli v lese, tak každý říkal, že teplo bylo hodně nepříjemné. Ovšem bylo zařízeno skvělé občerstvení a děti se tam skvěle bavili,“ hodnotí defenzivní specialista. Do toho všeho ještě probíhala kvalifikace na olympiádu, kterou Slováci zvládli bez zaváhání. „Zápasy jsem nesledoval, ale stále jsem kontroloval průběžné výsledky. Věděl jsem, že s tímto týmem to určitě zvládnou úspěšně,“ těší se střelec čtyř extraligových branek. A co očekává od odvety s Mladou Boleslaví? „Bude to podobný zápas jako prvně. Věřím, že pro nás tentokrát dopadne lépe. Od prvního zápasu jsme se velmi zlepšili jak v systému, tak v individuálních situacích,“ uzavírá 188 centimetrů vysoký obránce.

FilipPavlík
Bývalý hradecký obránce pálí v přípravě ostrými. Z pěti zápasů se trefil hned čtyřikrát, dvě trefy si odškrtl v souboji s Hradcem. Pod Bílou věží dělal čtyři roky zástupce kapitána, větší roli si hodlá uzmout i v Mladé Boleslavi.

Příprava jako na houpačce a nová jména

Bruslařům se v přípravě daří jako na houpačce, v šesti odehraných zápasech se jim pokaždé střídá výhra s prohrou. Boleslavští odstartovali přípravnou pouť vítězstvím 7:4 proti Litoměřicím, dva dny poté je ale pokořila zatím skvěle hrající Plzeň. Následně Bruslaři překvapili domácí Mountfield triumfem 4:2, na dobrý výkon ovšem nedokázali navázat v odvetě proti Plzni. Chuť si Středočeši spravili těsnou výhrou s Karlovými Vary, v poslední představení padli proti Kladnu výsledkem 3:5. Pokud by si Bruslaři zachovali pravidelné střídání vítězství a porážek, v odvetě s Hradcem by měli znovu triumfovat.

Po minulé sezoně, kde Boleslav skončila na předposlední třinácté příčce, sáhlo vedení Středočechů k mnoha změnám na soupisce. Hlavní ofenzivní posilou se stal Dominik Lakatoš, jenž si v posledním zápase s Kladnem otevřel gólový účet mezi Bruslaři. Nejproduktivnějším útočníkem v přípravě Středočechů je Zdeněk Doležal, který si v sezoně 2022/23 odkroutil také 17 utkání za hradecký Mountfield. Velké posily přišly také z brněnské Komety. Zatímco brankář Dominik Furch má být jasnou jedničkou, zkušenému Stevu Mosesovi praskla Achillova pata a do sezony s největší pravděpodobností vůbec nezasáhne.

Sestava Mountfieldu HK z posledního utkání