Ohlasy k zápasu
dnes | Šimon Zemánek

Výhra v derby? Fanouškům jsme ji dlužili, hlásí Filip Novotný

Svěřenci Tomáše Martince ovládli úvodní konfrontaci sezony s nedalekým rivalem 2:1 po prodloužení. Kromě dvou bodů se hráčům také ulevilo, po nepříliš vydařeném začátku soutěže bylo úspěšné derby potřeba jako sůl. Hradečtí k němu došli po výborném týmovém výkonu, ten byl však podpořený maskovanou jistotou v zádech – brankář Filip Novotný svůj tým podržel vždy, když bylo potřeba, a inkasoval pouze jedinkrát.

Hokejisté Mountfieldu se po jednozápasové pauze vrátili na vítěznou vlnu. „Je to skvělý pocit, výhra v derby se vždy počítá. Podali jsme parádní výkon, mám z toho velkou radost. Takhle se musíme prezentovat i v dalších duelech,“ vybízí třiatřicetiletý brankář. Na něj v třaskavém střetnutí letělo „pouhých“ čtyřiadvacet střel, jeho spoluhráči dalších jedenáct zblokovali, i tak ale „Novas senior“ předvedl vícero kvalitních zákroků. „Kluci hráli výborně a obětavě, musím je pochválit. Bojovali jsme jako tým, v pěti jsme útočili i bránili. Soupeř neměl úplně vyloženou šanci, bylo tam hodně střel od modré čáry a z rohu,“ glosuje skromně pelhřimovský rodák.

V ČPP Aréně byli diváci, kteří zde vytvořili skvělou atmosféru, svědky kvalitního klání s mnoha parametry hodných play off. Oba týmy důrazem nešetřily, k vidění byla spousta potyček a strkanic, celkově sudí rozdali osmadvacet trestných minut. „Mělo to všechno, co k hokeji patří a k derby už obzvlášť. Lidem se to líbilo, nám taky, byla tam spousta emocí. Nešlo jen o obyčejný mač, který byste si nezapamatoval. Po konci utkání si ale vždy se soupeřem podáte ruku a řeknete, že to byl dobrý zápas,“ popisuje první brankář v historii extraligy, jemuž se povedlo vstřelit gól.

„Mělo to všechno, co k hokeji patří a k derby už obzvlášť.“

Filip Novotný (o mači s Dynamem)

V minulém ročníku se oba nedaleké kluby, i díky čtvrtfinálové sérii ve vyřazovacích bojích, potkaly hned devětkrát. Tým ze Salonu republiky ovšem zvítězil jen jednou, rozhodně tak měl rivalovi co vracet. „Fanouškům jsme výhru dlužili. Nejen kvůli derby, ale doma jsme letos zatím vyhráli dvakrát, což je málo. I proto jsem strašně rád, že to tentokrát vyšlo,“ libuje si ostřílený gólman, jenž letos bude cílit na pokoření hranice 300 startů v české nejvyšší soutěži.

Mužstvo od soutoku Labe s Orlicí po nevydařeném začátku sezony věří, že vítězné východočeské derby bude pro další průběh ročníku zlomové. „Nemáme špatný tým, liga je ale celkem vyrovnaná, první kola se nám nepovedla a uteklo nám to. Věřím, že už půjdeme tabulkou jen nahoru a dostaneme se do trochu klidnějších vod, aby se nám taky lépe hrálo a dýchalo,“ odhaluje svá přání strážce svatyně, jenž se může pyšnit také skvělou prací se svou holí.

Ve čtvrtek čeká královéhradecký celek další duel, tentokrát na neoblíbené půdě Mladé Boleslavi, které vstup do sezony vyšel náramně. „Vím, že Hradec má dlouhodobě s Bruslaři problémy, moc se mu proti nim nedaří. Věřím, že na toto mentální nastavení a výkon z derby navážeme a opět získáme nějaké body,“ přeje si na závěr Filip Novotný, jenž u Bruslařů odchytal dvě sezony, právě před přesunem pod Bílou věž.