Preview k zápasu
včera | Jan Hirsch

Opravdová výzva. Hradec Králové čeká první derby nové sezony

Svěřenci Tomáše Martince v pátečním duelu s Olomoucí nedokázali přidat třetí vítězství v sezoně, na Moravě padli poměrem 1:4. S osmi odehranými zápasy a sedmi body se Lvi nachází na 13. příčce. O to větší bude snaha tuto nepříznivou sérii prolomit právě proti nadcházejícímu soupeři, kterým nebude nikdo jiný než rival z Pardubic. Utkání s Dynamem na ledě ČPP Areny odstartuje v nedělních 17:30.

„Věřím, že máme dost sil na to, abychom Dynamo porazili.“

#98 Radovan Pavlík (o blížícím se derby)

Mountfield zatím neprožívá veselou sezonu. Se sedmi body na kontě se drží na 13. příčce a páteční duel s Kohouty znamenal, že z venkovních duelů nevydolovali Lvi zatím ani bod. „Bylo to vyrovnané utkání, bohužel rozhodly dva góly Olomouce z předbrankového prostoru. Věděli jsme, že Mora je v těchto místech silná, ale i přesto se nám to nepodařilo uhlídat, zlomilo nás to,“ není spokojen Radovan Pavlík, jediný hradecký střelec tohoto zápasu. I přestože jeho branka snižovala pouze na 1:4, nepanovala na hradecké střídačce odevzdaná nálada. „Nevzdávali jsme se, mohly nám tam spadnout dvě střely a bylo by vyrovnáno. To se však nepovedlo a domů tak nevezeme ani bod,“ není spokojen východočeský odchovanec.

Herní projev Hradeckých přitom nebyl o tolik horší než soupeřův, střely se po 60 minutách zastavily na nerozhodném poměru 28:28. „První polovinu zápasu se hrál vyrovnaný hokej, pak jsme dostali dva góly z dorážek. Stále jsme však věřili, věděli jsme, že proti Plzni jsme odehráli skvělé utkání a snažili se na to navázat. Prohra nás mrzí,“ smutní rychlý forvard. Jestli svěřence Tomáše Martince něco trápí, je to produktivita. Průměr dvaatřiceti střel na protivníkovu svatyni na zápas je nejvyšší v lize, jen devatenáct z těchto pokusů však doplulo za brankovou čáru. „Musíme bojovat, potřebujeme dávat i ušmudlané, šťastné góly. Ty nám chybí,“ podotýká útočník s číslem 98.

„Začátek sezony zatím nebyl ideální, chtěli jsme tu smůlu prolomit a potvrdit úterní výhru proti Plzni. Musíme tento zápas hodit za hlavu, čeká nás derby,“ povzbuzuje. Proti Dynamu to však pro Východočechy nebude lehký úkol, pod Bílou věž přijede aktuálně druhý tým tabulky s kádrem přeplněným hvězdnými jmény. „Doufám, že přijde co nejvíce lidí, kteří nás budou podporovat, nastartují nás a zvládneme to společně. Pardubice chce porazit každý tým, pro nás je to ale obzvlášť výzva, je to rival. Dobře se připravíme, věřím, že máme dost sil na to, abychom Dynamo porazili,“ burcuje na závěr Radovan Pavlík.

Andrej Šustr
Plzeňský rodák se za velkou louži stěhoval už v 17 letech. Ve věhlasné NHL tvrdý obránce odehrál celkově 362 zápasů, v minulé sezoně se však navrátil do Evropy. Po povedeném ročníku v německém Kolíně se upsal Pardubicím, za něž si proti Litvínovu připsal první branku v extralize.

Dynamo má nejvyšší ambice

Celek z perníkového města letos jednoznačně patří k favoritům na titul, přesto však už v této sezoně párkrát škobrtl. Po úvodních dvou vítězstvích proti Kladnu a Olomouci ztroskotali svěřenci Marka Zadiny v Budějovicích, kde jim místní Motor nadělil šest branek a Pardubice vezly pod Zelenou bránu porážku 1:6. Poté následovaly další dva úspěchy, nejprve s Mladou Boleslaví (5:2) a poté ve Vítkovicích, kde se Pardubickým povedlo během třetí třetiny velmi kvalitnně a během pár minut otočit vývoj zápasu a zvítězit 4:3. Ve šlágru 6. kola proti Spartě však červenobílí nevstřelili ani gól a prohráli 0:4, v Brně pak nezvládli prodloužení (2:3). V pátečním duelu si však spravili chuť na Litvínovu, který přemohli poměrem 3:1 a byli tak prvním týmem, kterému se podařilo Vervu zastavit. Po osmi kolech jim patří druhá příčka.

Pardubicím se podařilo už tak velmi silný kádr, který v loňské sezoně doplul až do finále, vyztužit dalšími hvězdnými jmény. Přestupové období se v Dynamu ale neobešlo ani bez odchodů, působiště měnili gólmani Milan Klouček a Dominik Pavlát. Obranu pak opustili Jan Košťálek, který nově nosí dres Vítkovic a Martin Bučko, který se stěhoval do Hradce. Nejznačnější ztráty loňští finalisté zaznamenali v útoku, do Brna odešel Robert Říčka, do Liberce Adam Musil a do Sparty Tomáš Hyka. Richard Pánik si nové působiště našel ve Slovanu Bratislava. Rival sice přivedl pouze tři hráče, všichni však mají zkušenosti s NHL. Do defenzivy přišel velezkušený Andrej Šustr, do útoku pak z Ottawy Jiří Smejkal. Nejvíce ale místními hokejovými vodami rezonoval přestup reprezentačního kapitána Romana Červenky, který se po osmi letech vrátil do Česka.

Sestavy z minulého utkání

Škorvánek – Freibergs, Blain, Kalina, McCormack, Pavelka, Pláněk, Mudrák – Perret, Tamáši, Jergl – R. Pavlík, Miškář, Šťastný – Dmowski, Batna, Estephan – A. Novotný, Štohanzl, Pour – Chalupa.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Poslední vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly. Fanoušci si mohou při včasném nákupu zajistit slevu na vstupném, studenti a senioři mohou na utkání vyrazit za pouhou stovku!
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je se startem extraligových utkání k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit. Z důvodu konání Hradeckého půlmaratonu je možné, že ve městě dojde ke zvýšenému pohybu osob a výskytu automobilů v okolí Flošny a centra města, klub doporučuje využít především parkování u hradecké univerzity, které je zajištěno.
  • Dopravní situace: Z důvodu rekonstrukce křižovatky Mileta došlo ke změnám v dopravě v okolí ČPP Arény. Upraveny byly také některé trasy MHD. Prosíme řidiče, aby sledovali přechodné úpravy a značené objízdné trasy v místě rekonstrukce křižovatky Mileta. Pomocí tohoto značení budou přes okružní křižovatku Brněnská navedeni k ČPP Aréně. Parkovací kapacity jsou v blízkosti zimního stadionu omezené. Veškeré informace, týkající se rekonstrukce křižovatky Mileta (MHD, objízdné trasy pro cyklisty i pěší atd.) najdete na webových stránkách města Hradce Králové. Klub doporučuje využít k cestě na stadion MHD, případně lze vyrazit na kole. Před ČPP Arénou je dostatek rámů pro kola.
  • Dětský koutek od Sionu: Střední škola Sion bude mít opět v ČPP Aréně připraven svůj stánek – dětský koutek, který budou moci děti během zápasu využít. Přítomný dozor bude mít připraveny aktivity pro ty nejmenší, chybět nebude ani skákací hrad.
  • Choreobox: Během utkání si můžete zakoupit občerstvení ve stáncích provozovatele občerstvení v ČPP Aréně, kterým je společnost COOL Team. Ta si pro novou sezonu připravila zbrusu novou kolekci vratných kelímků, které fanoušci mohou v případě zájmu vložit do choreoboxů, čímž přispějí hradeckým fanouškům nejenom na nová chorea.
  • Bezpečnostní opatření: Bezpečnostní složky včetně Policie ČR vyhodnotily nedělní utkání jako rizikové, proto jej budou doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření. Mountfield HK doporučuje všem fanouškům, aby dorazili na zápas s předstihem, čekají je totiž osobní prohlídky před vstupem do ČPP Arény.
  • Zakázané předměty a omezení vstupu: Do prostor ČPP Arény nebudou vpuštěni diváci, kteří u sebe budou mít pyrotechniku, zbraně a další nepovolené předměty, či budou pod vlivem jakýchkoliv omamných látek včetně alkoholu. Kompletní znění návštěvního řádu, který je bezpodmínečně nutné dodržovat, naleznete na této stránce.
  • Monitoring: Útroby ČPP Arény a její přilehlé prostory jsou monitorovány kamerovým systémem. Případné škody či jiná porušení návštěvního řádu budou řešeny na základě těchto záběrů přímo s viníky.
  • Informace pro fanoušky hostů: Fanoušci Pardubic se vstupenkou "Stání-hosté" budou vpuštěni do sektoru určeném pro příznivce Dynama. Fanoušci Pardubic, kteří si zakoupili vstupenku "Stání", nebudou z bezpečnostních důvodů do sektoru domácího kotle, resp. na stadion vpuštěni. V takovém případě se mohou s žádostí o vrácení vstupného obrátit na zákaznické centrum společnosti Enigoo (461 049 232 nebo info@enigoo.cz). Pro hostující fanoušky bude připraven samostatný vchod a oddělený sektor. Průchod ve spodním ochozu pod sektorem hostí bude navíc ohrazen a nebude průchozí.