Preview k zápasu
před 2 dny | Tomáš Prodělal

Boj o první sezonní medaili. Hradec na turnaji vyzve Straubing

Svou pouť Gäuboden Cupem v Bavorsku začali svěřenci Tomáše Martince vyrovnaným duelem s Norimberkem, který byl nakonec o jednu branku šťastnější a odsoudil Východočechy k duelu o bronz. V něm se utkají s hostitelem turnaje s nabitou soupiskou zámořských hráčů: Straubing Tigers, kteří ve čtvrtek nestačili na rivala z Ingolstadtu. Podaří se Mountfieldu získat cenný skalp v podobě výhry nad stálicí německé DEL? Úvodní buly padne v sobotních 18 hodin.

„Je dobré mít nějaké povědomí, jak na tom jsme v evropském měřítku.“

#64 Jakub Pour (o turnaji v Německu)

Královéhradečtí hokejisté ve středu odcestovali do německého Straubingu, aby o den později na místním turnaji vyzvali Norimberk. Zápas Lvů proti Ledním Tygrům byl od samého začátku vyrovnaný a bylo jasné, že rozdíl ve skóre bude minimální. Tak se také stalo. Po dvou třetinách s výsledky 1:1, ve třetí části Bavoři přidali třetí gól a Mountfield už nedokázal zareagovat. „Bylo to vyrovnané utkání, kdy měly oba týmy určité pasáže, během kterých ten druhý přehrávaly a vytvářely si šance. My jsme bohužel udělali nějaká špatná rozhodnutí, za která jsme byli potrestáni. Takové věci musíme do ligy ještě zlepšit, abychom byli úspěšní,“ hodnotí duel Jakub Pour, který si připsal asistenci u přesilovkové trefy Aleše Jergla.

Na přípravných střetnutích většinou není mnoho zajímavého, a tak si sami hráči často nepamatují, ani že s nějakými týmy už hráli. Petr Kalina si ale rozhodně jeden moment pamatovat bude. Na konci první třetiny totiž rutinně nahazoval do útočného pásma a odcházel střídat, jenže jeho oblouček zapadl kuriózně do branky. Jediný, kdo branku viděl, byl Jakub Pour. „Velmi rád bych řekl, že to takto chtěl a udělal to úmyslně, ale bohužel to nejde. Akorát jsem naskakoval na led a Kalič to od červené čáry nahodil lobem do pásma, kdy asi nikdo netušil a možná ani neviděl, jak ten gól padl,“ popisuje s velkým úsměvem na tváři hráč, který si ve své kariéře vyzkoušel také prostředí farmy Chicaga Blackhawks.

Tento premiérový gól Hradce na turnaji však rozhodně nepatří mezi něco, na čem by Lvi chtěli stavět. „Určitě to byl gól, který nám trochu pomohl, ale není to nic, z čeho bychom se mohli odrazit do dalších zápasů. Chceme dominovat jak na puku, tak v celkové hře, abychom góly dávali v situacích, které si vytvoříme cíleně a ne nějakou náhodou,“ doufá v zúročení herní převahy, kterou Mountfield v posledních mačích většinou má, rodák z Rokycan. V sobotu na Východočechy čeká druhé měření na turnaji, tentokrát vyzvou domácí Straubing. „Všichni jsme se těšili, že můžeme porovnat síly s týmy z německé ligy, protože je dobré mít nějaké povědomí, jak na tom jsme v evropském měřítku,“ uzavírá urostlý forvard, který pod Bílou věží rozehraje svou první sezonu.

JustinBraun
Ostřílený sedmatřicetiletý zadák byl v roce 2007 draftován San Jose a od té doby odkroutil v NHL třináct sezon. Jeho největším úspěchem bylo finále v roce 2016, kam Žralokům pomohl sedmi body. Ve Straubingu začíná druhou sezonu.

Straubing? Několik hráčů se zkušenostmi z NHL

Straubing Tigers byl založen roku 2002 a od podzimu 2006 nechyběl v jediném ročníku nejvyšší německé soutěže. V posledních letech se navíc začali zvyšovat jejich ambice spolu s výsledky. Vloni se jim podařilo utnout šňůru vypadnutí ve čtvrtfinále a dostali se mezi nejlepší čtyřku, kde jim vystavili stopku Eisbären. Zejména díky třetímu místu po základní části je nyní čeká druhá účast v Lize mistrů, poprvé před dvěma lety vypadli v osmifinále. Co se přípravných utkání týče, nepatří Straubing mezi nejrozehranější, má v nohách totiž jen dva zápasy. Poprvé vyjeli na led v dolnobavorském derby proti druholigovému Landshutu, který porazili 4:0. Na úvod Gäuboden Cupu se střetli s Ingolstadtem, před kterým se museli sklonit po porážce 1:3.

Zámořští hráči tvoří na soupisce téměř čtyřicet procent obsazení, což značí velmi fyzický styl hry. Branku střeží Zane McIntyre, který dlouhé roky působil na farmách v zámoří, kde se mu podařilo nasbírat také osm zápasů v NHL za Boston Bruins. Svou obranou činností mu bude pomáhat zkušený Justin Braun, který v nejlepší hokejové lize nasbírat úctyhodných 842 utkání a mihl se rovněž v americkém výběru na mistrovství světa. Parťáka v zadních řadách mu bude dělat, hradeckým fanouškům dobře známý, Philip Samuelsson, který pod Bílou věží působil krátce na podzim 2019. V útoku je asi nejzvučnějším jménem Taylor Leier, který jednak nastupoval několik let za Letce z Filadelfie a zároveň také stihl deset zápasů za třinecké Oceláře.

Sestavy z minulého utkání

Bugl – Braun, Zimmermann, Brandt, Samuelsson, Green, Klein, Geitner, Lipon – Hede, Brunnhuber, McKenzie, St. Denis, Leonhardt, Leier, Samanski, Connolly.

Praktické informace pro fanoušky

  • Prodej vstupenek: Fanoušci, kteří se chystají vyrazit podpořit Lvy do Straubingu čeká cesta k zhruba šestitisícové aréně s názvem Eisstadion am Pulverturm (Am Kinseherberg 23, 94315 Straubing, Německo), vstupenky jsou v on-line prodeji skrze klubový web Straubingu v podobě celodenních balíčků na obě utkání (v sobotu od 14:30 Norimberk vs. Ingolstadt & 18:00 Straubing vs. Hradec). Prodej vstupenek by měl být k dispozici i na místě.
  • Platba v aréně a parkování: Pokud se fanoušci vydají k aréně, tak dle informací od pořádajícího klubu nemusí mít strach o parkování, v prostoru zhruba 200 metrů od stadionu je dostatek parkovacích míst. Výjezdníci rovněž nemusí mít strach z plateb na stadionu, k dispozici bude platba kartou.
  • Stream z turnaje: Podle všeho by z turnaje ve Straubingu neměl být k dispozici stream pro fanoušky.