Preview k zápasu
čt 3.10.2024 | Eva Šafranková

Získají Lvi po výhře i body z venku? V pátek vyráží do Olomouce

Hradec si v úterý spravil chuť, když dominantním výkonem zdolal plzeňské indiány 4:0. Díky tomu zaznamenal druhé vítězství v sezoně a zároveň se odpoutal od posledního místa. Mountfield chce navázat na povedený duel se Škodou a příležitost má již v pátek, kdy se představí na ledě Olomouce. Proti Kohoutům bodoval v posledních třech vzájemných zápasech a tuto bilanci se pokusí prodloužit. Úvodní buly je na programu v 18:00.

„Měl jsem z něj velkou radost, protože nám tam zatím moc gólů nepadá.“

#17 Ralfs Freibergs (o premiérovém gólu v sezoně)

Mountfield zažil podruhé v sezoně pocit vítězství a znovu to bylo před domácími fanoušky. Tentokrát si poradil s Plzní, kterou dominantním výkonem porazil 4:0. Může se jednat o okamžik, od kterého by se Lvi rádi odrazili. „Pro nás to byla velmi důležitá výhra. Už před zápasem jsme si s kluky říkali, že to bude těžké a nikdo nemůže udělat chyby,“ říká bek Ralfs Freibergs, který pod Bílou věží působí druhým rokem. Zároveň si však uvědomuje, že je to teprve začátek a je potřeba pokračovat v tvrdé práci. „Sice jsme vyhráli, ale tím to nekončí. Máme před sebou ještě hodně zápasů, které musíme vyhrát, abychom se posunuli v tabulce na místo, na kterém chceme být,“ nabádá lotyšský reprezentant.

Na čtyřbrankové výhře se výrazně podíleli hradečtí obránci, kteří si připsali hned tři úspěšné trefy, což nebývá úplně obvyklé. „Nevím, čím to bylo. Na každém tréninku to zkoušíme, na bránu střílíme asi padesát až sto puků, ale řekl bych, že musíme ještě víc,“ říká hokejista s levým držením hole, jenž svůj premiérový zásah zaznamenal právě proti indiánům. „Měl jsem z něj velkou radost, protože nám tam zatím moc gólů nepadá. Tentokrát jsme dali ale čtyři góly a může to být otevření účtu pro všechny hráče. Když jsem dal gól já, tak ho můžou dát všichni,“ vybízí s úsměvem své spoluhráče hráč s číslem 17. Díky svým výkonům si vysloužil ocenění největšího klubového bojovníka za měsíc září. „Předtím jsem byl vždycky spíše do ofenzivy, než k blokování střel. Ale asi se to mění. Vidím se jako hráč na jakoukoli situaci ve hře. Teď jsem ale hráč na oslabení a snažím se dělat správné věci v obranném pásmu,“ komentuje Ralfs Freibergs.

Úterní duel byl věnován lékařům a pracovníkům ve zdravotnictví, s čímž souvisela také návštěva dětí v nemocnici, které se zúčastnil spolu s Jakubem Pourem a Matějem Chalupou i rodák z Rigy. „Bylo super, že jsme podpořili děti v těžkém období jejich života. Nejlepší to bylo ale pro ty děti, že jsme u nich. Byli jsme tam pár hodin a celkově to bylo fajn,“ líčí své pocity třiatřicetiletý obránce. Nyní už však vyhlíží páteční utkání v Olomouci. „Bude tam velká zima. Ve středu jsem se na ně koukal a se Spartou hráli super zápas. Hrají velmi dobře a bude to těžké. My musíme hrát náš rychlý hokej, střílet na branku a hlavně dávat góly,“ má jasno bronzový medailista z mistrovství světa 2023.

PetrFridrich
Čtyřiadvacetiletý útočník udělal první hokejové kroky ve své rodné Ostravě, kde prošel mládežnickými kategoriemi a propracoval se až do A-týmu. Ve Vítkovicích působil do sezony 2023/24, poté se rozhodl pro změnu a vybral si olomoucké Kohouty. Na kontě má zatím tři branky a dvě asistence, jedná se tak o nejproduktivnějšího hráče Hanáků.

Mora udělala v sestavě před sezonou minimum změn

Hanáci se v přípravě na novou sezonu ukázali v dobré formě. Odehráli osm utkání a z nich odešli pouze dvakrát jako poražený celek, když nestačili na Slovan Bratislava 2:4 a v generálce padli s Brnem 0:3. Vstup do tohoto ročníku se Olomouci ale moc nepovedl, zaznamenala totiž hned tři nezdary v řadě. Mladé Boleslavi a Pardubicím podlehla shodně 2:4 a od Vítkovic schytala debakl 1:7. První vítězství mohla slavit ve čtvrtém kole, kdy doma porazila České Budějovice 3:1, na což poté navázala úspěchem na brněnském ledě díky výsledku 4:1. Sérii čtyř domácích zápasů sice Mora započala prohrou, když padla se stoprocentním Litvínovem 1:2, pak však vyzrála na Spartu 3:2 a odčarovala více než tříhodinovou neprůstřelnost pražského brankáře Josefa Kořenáře.

Kohouti se v posledních letech umisťují spíše ve spodní části tabulky a jinak tomu nebylo ani loňskou sezonu. V předkole narazili na Liberec, na který nestačili 2:3 na zápasy a v konečném pořadí jim patřilo desáté místo. Moravský klub se musí obejít bez třiadvacetiletého útočníka Jana Bambuly, jenž zamířil ke konkurenci do Vítkovic. Stejně tak olomoucký dres neobléká ani Lukáš Kucsera, zkušený forvard se rozhodl jít do prvoligového Frýdku-Místku. Rodák z Gdaňsku Aron Chmielewski se poprvé v kariéře vydal na Slovensko, kde pomáhá Liptovskému Mikuláši. Mezi nové akvizice Mory se řadí ex-hradecký gólman Matěj Machovský, jehož příchod byl reakcí na zdravotní problémy Branislava Konráda. Útočné řady vyztužil odchovanec Ridery Petr Fridrich, bývalý hráč Karlových Varů či Brna Martin Kohout a Jakub Doktor, který s hokejem začínal v Českých Budějovicích.

Sestavy z minulého utkání

Machovský – Ondrušek, T. Černý, Sirota, Řezníček, Korenčík, Rutar, Škůrek – Káňa, Kusko, Kohout – Fridrich, Nahodil, Navrátil – Kunc, P. Musil, Orsava – Anděl, Knotek, Mácha.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Pro fanoušky hostů je v Olomouci vyhrazen sektor C na stání. Vstupenky na utkání jsou v prodeji on-line v prodejní aplikaci olomouckého klubu, pokud se chystají do Olomouce fanoušci na vozíku, lze zakoupit vstupenka taktéž on-line. Podmínkou je, že vozíčkář může mít jen jeden doprovod a oba musí na stadion dorazit společně. Vstup pro ně bude vyhrazen klasicky vedle vrátnice/recepce.
  • Parkování v Olomouci: Pro bezpečné parkování v Olomouci je možné využít parkoviště v ulici Legionářská, které je zpoplatněno pouze ve všední dny od 9:00 do 18:00. Hodina parkování stojí 30 Kč, parkovací lístky lze zakoupit v automatu přímo na parkovišti. Klub HC Olomouc ale doporučuje využívat služeb MHD. V případě, že jedete od Hradce Králové, dejte se hned na první světelné křižovatce za Globusem (obchodní centrum OlomoucCity) doleva podél tramvajových kolejí, přejeďte přes železniční přejezd a asi po sto metrech pojedete kolem ušatého domu (bude po levé straně). Dejte se kolem něj doleva ulicí Hynaisova, případně Wellnerova. Stadion už máte na dohled. Ten objedete a jste na parkovišti.
  • Sledování zápasu v Hradci: Pokud se nechystáte do Olomouce, sledovat duel 8. kola Tipsport extraligy budete moci na plátně v Parku Na Větvi, kde bude připraven přímý přenos.