Ohlasy k zápasu
pá 4.10.2024 | Tomáš Kalas, Adam Kodet | Foto: Jakub Šustr / HC Olomouc

Tahali jsme za kratší konec, štve Dávida Mudráka. Na derby se těší

Na první výhru venku Hradec stále čeká. Nezlomil to ani v Olomouci, kde podlehl 1:4. Hráčem zápasu byl za hostující stranu vyhlášen Dávid Mudrák, pro nějž to bylo speciální utkání. Naskočil totiž původně jako sedmý obránce, po zranění Jérémieho Blaina, který v první komerční přestávce odkulhal do kabiny, se posunul právě na jeho pozici. Se svými čtyřmi pokusy na branku byl dokonce i jeden z nejaktivnějších střelců týmu.

„Sedmý bek už jsem delší dobu, ale už jsem v téhle roli byl jednou, když se Jay hned na úvodu sezony zranil,“ připomíná předsezonní posila, že se o premiéru v letošním ročníku nejedná. „Nečekal jsem to a nikomu ani nepřeji zranění, hlavní je, ať máme celý tým zdravý. Ale dostal jsem se tam a snažil se tu důvěru trenérům vrátit,“ pokračuje Mudrák.

A byl vidět, nebál se podporovat útok a tlačit se do střeleckých pozic, jenže bez bodového efektu. „Hned teď po zápase je těžké to nějak více hodnotit. Tahali jsme za kratší konec, Olomouc měla štěstí a odražené puky, jenom o tom to ale nebylo. Napadali nás, hráli výborně, měli více dorážek. Více si to však rozebereme v sobotu,“ hledá příčiny prohry na Hané, v kontextu vzájemných zápasů hraných na Moravě druhé v řadě.

Jinak ale úroveň duelu řadí třiadvacetiletý bek poměrně vysoko. „Oba týmy hrají bruslivý hokej a tak to i vypadalo. K tomu bylo hodně soubojů, věřím, že to bylo i atraktivní pro diváky,“ hodnotí slovenský reprezentant střetnutí osmého kola. Jeden z jeho zlomů byla přesilová hra Mory, vůbec první v utkání, trochu překvapivě až v polovině 37. minuty. Dorážkou se po sérii několika odrazů prosadil Silvester Kusko. „První střílející zlomil hůl, druhému to přeskočilo hokejku a mně to prošlo mezi nohama, k tomu jsem svou hokejku taky zlomil,“ popisuje odchovanec zvolenského hokeje inkriminovaný moment.

„První střílející zlomil hůl, druhému to přeskočilo hokejku a mně to prošlo mezi nohama.“

#89 Dávid Mudrák (o druhém gólu Olomouce)

Přestože na začátku sezony na svoje první kanadské body čeká, angažmá pod Bílou věží hodnotí pozitivně. „Hradec je krásné město, máme výborný tým, skvělou partu v kabině, jenom teď máme těžší období. Ale myslím, že ty misky vah na naši stranu nakloníme a půjde to,“ věří týmu. Další možnost přijde již v neděli, kdy do východočeské metropole přijede rival z Pardubic, který nemá nižší ambice než zisk titulu.

Výraznější tlak ale Dávid Mudrák necítí a nechce si ho ani připouštět. „Pro mě je lepší, když nevím, o jakého soupeře jde. Připravuji se na každý zápas na sto procent, derby jako takové jsem zažil i na Slovensku, Zvolen proti Banské Bystrici, největší na Slovensku,“ prozrazuje. „Nijak se toho nebojím, jsem rád, když jsou fanoušci na stadionu a projevují emoce. Hodně se na to těším,“ uzavírá směrem k celkově 54. východočeskému derby hráč, který v minulosti vyzkoušel i finské mládežnické ligy.