Aktuální zprávy z klubu
před 3 dny | Jakub Hovorka

Zahraniční soupeři opět v Hradci: Přijedou Maďaři, Slováci i Němci

Hokejisté mají suchou přípravu a první tréninky na ledě již za sebou, už jsou tu první zápasy před začátkem nové sezony. Jako každý rok, i letos potká hradecký A-tým několik zahraničních celků. Duely se Spartou a Mladou Boleslaví doplní v rámci přípravy trojice týmů. Lvi se utkají s maďarským Fehérvárem, bratislavským Slovanem a německým Ingolstadtem. Jaké to jsou týmy? Účastníky turnaje ve Straubingu představíme v samostatném článku.

Maďarský celek a dlouholetý účastník ICEHL

Maďarský hokejový klub, působící v rakouské nejvyšší soutěži, má sídlo ve městě Székesfehérvár, které se nachází v župě Fejér mezi Balatonem a Budapeští. A-tým je součástí rakouské ligy od roku 2007 a za sedmnáct sezon se dostal devětkrát do play off, pokaždé ale nedokázal přejít přes čtvrtfinále. Výjimkou byla ovšem sezona 2021/22, kdy se Fehérvár utkal ve finálové sérii se Salcburkem, ve které ale padl 0:4 na zápasy. Hráčům, jejichž týmové barvy jsou modro-bílé, se ale dařilo v uplynulé sezoně a po základní části se umístili na 2. příčce.

Do play off vstupovali tedy jako jedni z favoritů, avšak konec přišel poměrně brzy. Už ve čtvrtfinále je totiž vyřadil italský tým Valpusteria. S Fehérvárem se Východočeši utkají teprve po druhé v historii. První zápas týmy sehrály před loňskou sezónou, konkrétně 7. září 2023, také v rámci přípravy. Ve Vídeňské STEFFL Areně se o vítězství Lvů 5:4 tehdy rozhodl Christophe Lalancette.

Slovan? Jeden z nejtradičnějších týmů Slovenska

Klub z hlavního města Slovenska je devítinásobným mistrem tamější hokejové extraligy. Od sezony 2012/13 působil tým z Bratislavy v Kontinentální hokejové lize. Působení v ní ale nepatřilo mezi větší úspěchy klubu. A proč? Během sedmi sezon se do vyřazovacích bojů dostal pouze dvakrát. V roce 2013 a 2016 navíc hned vždy vypadl v osmifinále. Po finančních problémech a návratu do slovenské extraligy v roce 2019 se Slovan pravidelně účastní bojů o titul, ten se mu povedlo získat naposledy v roce 2022.

Když bratislavský tým hrál KHL, přilákalo to hodně českých hráčů. V bílo-modrém dresu mohli hokejové fanoušci vidět hrát i bývalé hradecké hráče, kteří pod Bílou věží působili také pár zápasů, ale i dlouhou řadu let. Barvy Slovanu hájil od roku 2016 Radek Smoleňák s Lukášem Vopelkou, o rok později také Marek Mazanec. Když se v roce 2018 loučil s Mountfieldem HK poprvé Rudolf Červený, jeho kroky následovaly také do Slovanu.

Ingolstadt zažil podobnou sezonu jako Hradec

Město Ingolstadt se nachází v bavorské spolkové zemi přibližně 80 kilometrů od Mnichova. Je pátým největším městem Bavorska a sídlí v něm klub s přesným názvem Eissport-und Rollschuh-Club Ingolstadt, který ke svým domácím zápasům nastupuje na led Saturn Areny s kapacitou 4 816 diváků. Týmové barvy má klub modrou a bílou a založen byl v roce 1964. Klub se musel od svého vzniku probojovat až z 6. nejnižší německé soutěže do té nejprestižnější, kterou hraje od roku 2002 bez přestávky. Do play-off se hráči Ingolstadtu dostávají téměř pravidelně, chyběli pouze dvakrát. Největší úspěchy klub potkaly v letech 2014 a 2015 – titul a posléze stříbro.

V loňské sezoně se tým z Ingolstadtu dostal do bojů o titul z 9. místa po základní části, konec přišel asi poměrně očekávaně už ve čtvrtfinále, jelikož na ně narazil vítěz dlouhodobé části sezony německé DEL. Tím byl Bremerhaven, který potvrdil svoje kvality a Ingolstadt vyřadil nejrychlejším možným způsobem. Německý celek tak měl podobnou sezonu jako Východočeši. Hradecké Lvy čeká na konec přípravy těžký soupeř, se kterým se střetne vůbec poprvé v historii.