Preview k zápasu
dnes | Natálie Poláčková

Výhru je nejlepší potvrdit. Podaří se to Mountfieldu na ledě Třince?

Lvi za sebou mají pět odehraných zápasů, z nichž zatím zvítězili pouze jednou, a to v posledním zápase proti Kladnu. Ačkoliv hosté v čele s Jaromírem Jágrem dvakrát dohnali náskok, po brance Adama Novotného už porážku zvrátit nedokázali. Dalším soupeřem, na kterého Hradečtí narazí, budou třinečtí Oceláři. A to ne venkovním ledě. Proti Slezanům nastoupí Východočeši již v neděli od 17:00.

Hokejisté Mountfieldu za sebou mají první výhru sezony. Ta přišla proti Kladnu, které na domácí ledě porazili 4:2. Vítěznou branku si připsal teprve šestnáctiletý útočník Adam Novotný. „Šli jsme do zápasu s myšlením, že už opravdu potřebujeme zabrat a je to nutné. Teď bude o dost větší pohoda, jak na tréninku, tak v kabině. Je to hodně důležité vítězství,“ říká mladý šestnáctiletý útočník o výhře nad Kladnem. Byl to právě odchovanec novobydžovského hokeje, kdo nakonec rozhodl o vítězství Lvů. „Měli jsme s Kubou Pourem domluvený signál před vhazováním. Dopředu jsme věděli, co se bude dít. On objel branku, já si trochu počkal, až to nahodí do brankoviště. Trefil jsem to bruslí, ale nebyl tam žádný pohyb kopnutí. Jel jsem do brány, brzdil jsem a šťastně mě to trefilo,“ popisuje svou možná trochu šťastnou, ale důležitou, vítěznou branku Adam Novotný.

V pátečním zápase měl Adam Novotný zatím největší čas na ledě během nové extraligové sezony (12:11), což bylo dané i tím, že hra nebyla protkána tolika vyloučeními jako v předchozích kolech. „Vyzrálost? Oproti loňsku se to nedá srovnat. Více si věřím, nebojím se, což si myslím, že je i vidět, nebojím se do hráčů chodit. Tady už se nebere ohled na to, jestli jste mladý nebo ne, prostě hrajete a musíte se k tomu postavit. Neberu to tak, že mi je šestnáct a jim je třicet,“ líčí. Ačkoliv hraje mladý útočník společně s Jakubem Pourem a Martinem Štohanzlem čtvrtou lajnu, jsou v zápasech spolu hodně vidět. Což není ve všech extraligových klubech se čtvrtými letkami zvykem. „My víme, jakou úlohu v zápase a týmu máme. Snažíme se ji plnit a hrajeme pro tým. Když už jsme na ledě, snažíme se plnit předbrankový prostor, zavřít v pásmu soupeře a dostat je pod tlak,“ popisuje reprezentant do osmnácti let.

Duel s Rytíři zápas odehráli Královéhradečtí v červených dresech. A ty přinesly štěstí v podobě tří bodů. „Dresy to úplně není, my budeme hrát ve všech dresech úplně stejně. Červená je zatím vítězná, tak uvidíme, jak s tím naložíme v budoucnu,“ pousměje se. Další utkání čeká na hradecký celek v neděli na ledě třinecký Ocelářů. Ti v loňské sezoně znovu získali titul, zároveň se tak zopakuje předloňské finále, ze kterého nakonec vyšel lépe právě slezský celek. „Víme, že Třinec je velmi silný a kvalitní tým, že umí tam hrát hokej. Ale nemyslíme na to, ať už pojedeme kamkoliv, tak budeme hrát stejně a budeme chtít vyhrát,“ prozrazuje forvard s číslem 85 k nedělnímu zápasu s Třincem.

TomášKundrátek
Jedním z největších bojovníků třineckého celku je právě čtyřiatřicetiletý obránce. V loňské sezoně se i díky MS v Praze prakticky nezastavil. V letošním ročníku má na kontě zatím devět zápasů a dva kanadské body.

V extralize zatím jedna výhra, ale v CHL Oceláři válí

Třinečtí hokejisté se v loňské sezoně stali již popáté za sebou mistry celé soutěže a jako obhájci vstoupili do nového ročníku s velkými ambicemi. V přípravě se jim až na poslední bitvu s Vítkovicemi dařilo. Porazili svou farmu z Frýdku, uspěli i se slovenskými soupeři. Nakonec ale padli právě s největším rivalem z Ostravy. Do toho přišel také start Ligy mistrů, ve které Slezané porazili švýcarské Lausanne 2:1 po prodloužení, francouzský Rouen 5:3 a švýcarský Fribourg 7:3. Jedinou porážku uštědřilo Ocelářům švédské Växjö. Naopak v extralize zatím Třinec zase takovou formu nemá: První zápas s loňským soupeřem ze semifinále – Spartou – vyšel lépe soupeři, na domácím ledě dokázali Oceláři porazit Motor. Body sbírají Třinečtí i nadále, jen ale pouze po jednom – s Kometou, Vítkovicemi i Boleslaví padli po prodloužení, respektive nájezdech.

V sestavě třineckého hegemona posledních let oproti loňské titulové sezoně došlo na větší změny. Ze Zlína se do Třince přestěhoval obránce Marek Hrbas, ten však zatím nastupuje pouze za farmu ve Frýdku. Další značnou posilou je rovněž obránce Bohumil Jank, který do klubu přišel po čtyřech sezonách odehraných v hradeckém dresu. Právě on je zatím nejtrestanějším obráncem Ocelářů, na kontě má již pětadvacet trestných minut. Do Třince přišly také dvě ofenzivní posily z Ameriky – Francouz Justin Addamo a Michal Teplý, kteří působili v nižších zámořských soutěžích. Z klubu odešlo celkem pět hráčů – obránci Adam Polášek (Litvínov) a Petr Šenkeřík (Kladno). Odchody se nevyhnuly ani útočník řadám. Mladík Miroslav Holinka zamířil do zámořské juniorky, Daniel Voženílek pro změnu dostal možnost vyzkoušet si atraktivní angažmá ve švýcarském Zugu.

Sestavy z minulého utkání

Kacetl – Smith, Marinčin, Nedomlel, Kundrátek, Jank, Adámek, Mrtka – Daňo, Cienciala, Hudáček – Nestrašil, Vrána, Kurovský – Teplý, Roman, Addamo – Dravecký, Čacho, Hrehorčák – Sikora.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Pro fanoušky hostů je v Třinci vyhrazen sektor D1. Vstupenky budou v prodeji na místě.
  • Parkování v Třinci: Třinecká aréna se nachází několik minut od vlakového nádraží, i díky blízkému nákupnímu centru disponuje aréna velkým počtem parkovacích míst, které je možno během zápasu využít. Zaparkovat by tak mělo být možné v bezprostřední blízkosti arény.