Ohlasy k zápasu
st 18.9.2024 | Tomáš Prodělal | Foto: HC Verva Litvínov

Velké množství vyloučení? Nesmí se nám to stávat, ví Aleš Jergl

Svěřenci Tomáše Martince se do prvního duelu Tipsport extraligy vrhli ve velkém tempu a prvních deset minut byli v tlaku. Z toho pramenil také první gól sezony, když Aleš Jergl svým důrazem proměnil přesilovku. Od té doby však byli Lvi často na trestné lavici, ztratili momentum a Verva přebrala otěže. Nakonec z toho byla porážka 2:4 a sám střelec prvního gólu měl ke spokojenosti hodně daleko.

Hradečtí byli v úvodu utkání v Podkrušnohoří jednoznačně aktivnější a už tradičně ukazovali, jakou hrou se v letošní sezoně chtějí prezentovat. Matej Tomek se v brance musel hodně ohánět, a nakonec z toho pramenil také první gól Aleše Jergla. „Chtěli jsme mít silný nástup, což se nám v prvních deseti minutách dařilo, dali jsme z toho gól a pak nevím, co se stalo. Přestali jsme hrát, čekali, jestli si to prohrají sami,“ naznačuje rodák z Kroměříže to, co následovalo. Verva se zpět do hry vrátila po rychlé Gutově dorážce a Východočechům spadl řemen.

Od té doby také velmi často létala do vzduchu pravá ruka hlavních rozhodčích, která ve většině případu znamenala cestu na trestnou lavici hráče v dresu Mountfieldu. „Zase jsme se zbytečně dostávali do oslabení. Před zápasem jsme si to říkali, to samé bylo i minulou sezonu… Nevím, proč to děláme, když víme, že mají dobré početní výhody,“ neskrýval rozčarování odchovanec Olomouce. Nutno říct, že většinu oslabení zvládli hosté na výbornou a Chemici se v početní převaze mohli zaradovat pouze jednou.

„Musíme být urputnější v předbrankovém prostoru, tam musíme prostě ty góly dotlačit.“

Aleš Jergl (o cestě e skórování)

Svěřenci Tomáše Martince se však nedokázali vrátit zpátky do zápasu a při útočné snaze většinou něco chybělo. Nejblíže vyrovnání byl Martin Štohanzl, jehož nastřelení se otřelo o tyč. Jinak byla k vidění tradiční bolístka v podobě produktivity. „Musíme být urputnější v předbrankovém prostoru, tam musíme prostě ty góly dotlačit. Všichni na tom během tréninků pracujeme, jen to musíme přenést do zápasů, pak budeme v pohodě,“ věří jeden ze služebně nejstarších hráčů na soupisce.

Od začátečního hvizdu byla k vidění spousta šarvátek, po značném množství přerušení hry, vše ještě navíc podporovali domácí tribuny nelibým pískotem. „Myslím, že vyhecované bude každé utkání. Extraliga má čím dál větší kvalitu a ani jeden zápas nebude lehký,“ domnívá se produktivní křídelník. Mohla mít přemíra natěšenosti negativní vliv? „Možná k tomu přispěla, ale takhle prostě hrát nemůžeme,“ razantně odmítá jakoukoliv výmluvu nejlepší střelec z přípravy.

„Víme, že práci s holí má výbornou, což bekům akorát ulehčí práci.“

Aleš Jergl (o Filipu Novotném)

Na úvod Tipsport extraligy dostal v brance přednost Filip Novotný, který předváděl solidní výkon a přidal k tomu i svou obvyklou přednost: práci s holí. Ta občas pořádně zahrála na nervy hradeckým příznivcům, když soupeřům chybělo několikrát jen pár centimetrů k odebrání černé pryže. „Víme, že práci s holí má výbornou, což bekům akorát ulehčí práci, takže pro ně jen dobře,“ kvituje maskovaného muže za svými zády forvard s číslem 26. Ten nastoupil v nově složené lajně spolu s Oskarsem Batnou a Jordannem Perretem, může tak těžit z jejich dobré práce na mantinelu. „Jsme tak domluvení. Oni jsou větší a silnější, hra u mantinelu je jim přirozenější. Každý má v útoku svou roli. Já se jim snažím pomáhat a těžit z jejich práce. Jsem tam od toho, abych střílel. Všechno, co půjde, se snažím pálit na bránu,“ potvrzuje hokejista, který v nejvyšší soutěží působí již od roku 2014.

Hráči zpod Bílé věže se mohli spolehnout také na hlasitou podporu z hlediště. Do Podkrušnohoří si totiž našly cestu čtyři desítky fanoušků ze Salonu republiky. „Fanoušci pro nás byli šestým hráčem na ledě. Moc si ceníme, že přijeli a doufám, že dorazí i v pátek na Kometu,“ je vděčný čerstvý třicátník, který už vyhlíží první zápas na domácím ledě. Ten proběhne v pátek, kdy na soutok Labe s Orlicí přijede Brno. Co musí být jinak? „Musíme zabrat v předbrankovém prostoru spolu s koncovkou a nesmíme vysedávat na trestné lavici,“ uzavírá naprosto jednoznačně Aleš Jergl.