Rozhovory
dnes | Tomáš Prodělal, Daniel Krátký

Tomáš Martinec o trénincích na ledě: Všichni musí zatnout zuby

S blížící se polovinou prázdnin už tradičně pro hokejisty přichází čas prvních tréninkových jednotek na ledě. Ti hradečtí se jich, po absolvování fyzických testů, dočkali v úterý a rozhodně nešlo o zahřívací hodinku, ale naprosto plnohodnotnou přípravu na následující sezonu. Vše už má tradičně pod kontrolou Tomáš Martinec, jakožto hlavní trenér. Co říká na program, přírůstky do tréninkových skupin nebo absence?

Hradečtí hokejisté během úterního odpoledne učinili další krok směrem k ostré sezoně, tím byl první trénink na ledě, který jako již tradičně vedl Patrik Stehno, specialista na powerskating. Tréninková jednotka se ze začátku nesla hlavně ve znamení aktivačních bruslařských cvičení, postupem času se začala přidávat také práce s pukem a ke konci rovněž hra tří proti třem v jedné třetině. Jak odpolední blok hodnotí hlavní trenér Tomáš Martinec? „První tréninky jsou pro kluky hodně náročné, protože mají novou výstroj, budou mít otlaky z bruslí. Bude chvilku trvat, než si zvyknou. Víme, že nás čeká spousta naplánované práce. Všichni budou muset zatnout zuby a přizpůsobit se, abychom mohli splnit to, co jsme si předsevzali,“ velí lodivod do dalšího tréninkového období.

Přestože pro mnohé hráče šlo o první kontakt s ledem po několika měsících, už po necelé hodině zátěže přišlo na řadu bruslení v maximální rychlosti a mnozí hokejisté projevovali únavu. „Takové první tréninky jsou. Pro kluky jde o něco nového a zároveň je to samozřejmě náročnější než v průběhu sezony. Věřím, že si zvyknou co nejrychleji, abychom mohli odvést co nejvíce práce,“ chápe situaci svých svěřenců. Ti v současnosti absolvují dávky ve dvou rozdělených skupinách. „Je to kvůli ledu, protože ještě není v takovém stavu, abychom mohli nacvičovat nějaké velké věci. Věřím, že poté budou i tréninky získávat vyšší kvalitu,“ naráží hradecký patriot na stav kluziště, které bylo v malé haly vytvořeno teprve před pár dny.

Mezi mantinely, pro letní parné dny v příjemně chladném prostředí, budou hráči zpod Bílé věže chodit oproti předchozím letem nezvykle v odpoledních hodinách, s tím, že dopolední tréninky jsou zatím pouze dobrovolné a dvoufázové tréninky se objeví až později – od druhého týdne. „Odpoledne jsou tréninky z toho důvodu, že dopoledne kluci ještě absolvují zdravotní prohlídky, takže tento týden budeme chodit takto,“ objasňuje trenér, který jako hlavní na lavičce Mountfieldu HK začíná již šestou sezonu a je tak nejdéle působícím hlavním koučem v extralize.

Jakub Pour po úvodním tréninku na ledě

💬 „Už se moc těším na přípravné zápasy, věřím, že nás fanoušci přijdou podpořit. A samozřejmě na první extraligový zápas. Věřím, že budeme úspěšní,“ říká jeden z nováčků v kádru – útočník 𝐉𝐚𝐤𝐮𝐛 𝐏𝐨𝐮𝐫. Kam vyrazil na dovču? 🚴

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Úterý 23. července 2024


Lvi už se po ledě prohánějí v téměř plném složení. K týmu se připojili všechny nové akvizice spolu s hráči s individuálním plánem. Jedním z mála hokejistů, který zatím kvůli zranění scházel, je Kevin Klíma. „Je to pro nás obrovská ztráta. Kevin je pro nás velmi důležitý hráč, ale nedá se nic dělat, musel podstoupit operaci. Uvidíme, kolik času mu zabere rekonvalescence,“ říká na adresu rychlonohého centra Tomáš Martinec.

Hradecká soupiska však také hlásí dvě absence z příjemnějších důvodů. Adam Novotný se Štěpánem Černým se totiž momentálně perou na kempu reprezentace U18 o nominaci na Hlinka Gretzky Cup. „S Adamem i Štěpánem počítáme do tréninků s áčkem, stejně jako do přípravných zápasů, ale pokud se jim podaří dostat do užší nominace na Hlinka Gretzky Cup, tak to bude skvělé. Pokud odletí, tak samozřejmě počkáme až se vrátí a poté se k nám připojí. Myslím, že budou mít v nohách perfektní turnaj, který jim může pomoct dál,“ drží na dálku palce nadějím hradeckého hokeje bývalý ligový útočník.

Na tréninku nechyběla dneska i jedna speciální návštěva: Čtyřnohý člen rodiny Hamarových 🐶 Dobrou noc, Hradečáci 💤

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Úterý 23. července 2024


S nově se tvořícím týmem na led momentálně chodí také tři další hokejisté, kterým organizace umožnila připravovat se na své cíle v zámoří. V malé hale je tak možné vidět nejlépe placeného českého obránce NHL Filipa Hronka, dvojnásobného medailistu z juniorského mistrovství světa Tomáše Hamaru mladšího nebo Olivera Okuliara, který bude chtít prorazit do prvního týmu Floridy. „Myslím, že je to skvělá vizitka pro klub, a zároveň skvělá příležitost hlavně pro mladší hráče, kteří mohou vidět, jak Filip Hronek trénuje, jak ke všemu přistupuje. Zkvalitňují nám tréninky a je to motivace pro ostatní,“ pochvaluje si přínos hráčů se smlouvami za velkou louží.

Mužstvo přes léto zaznamenalo poměrně četné pohyby v kádru, a tak se hráči momentálně teprve poznávají. Některé posily si ještě musí nové prostředí osahat, jiné už ale vypadají celkem etablovaně. „Tým se hodně proměnil, což samozřejmě nikdy není příjemné, oproti loňské sezoně došlo poměrně k velké obměně. Je tady spousta nových kluků, kteří si na to budou muset zase zvyknout co nejrychleji. Čeká nás spousta práce a věřím, že všichni noví hráči zapadnou a zase vytvoříme soudržný tým,“ věří hlavní stratég v zachování tradice v podobě silné party v kabině.

Hradečtí musí absolvovat ještě čtyři týdny drilu na ledě, než se dočkají přípravných zápasů, které již mnozí vyhlížejí. První odehrají 13. srpna s Fehervárem. „Tak daleko zatím nekoukáme. Nyní je to o každodenní práci, které nás čeká spousta, takže půjdeme postupnými kroky, budeme zdokonalovat systém a projedeme si playbook hry, který bychom chtěli praktikovat, aby ho kluci dostali pod kůži. Zároveň budeme stále pracovat na dovednostech a kondici, abychom byli připravení co nejlépe,“ uzavírá Tomáš Martinec.

Fotogalerie