Tiskové zprávy
st 11.9.2024 | Klub

Tisková zpráva Mountfieldu HK před sezonou TELH 2024/25

Již dvanáctý ročník v nejvyšší hokejové soutěži čeká hokejový klub Mountfield HK, a to za významné podpory svých akcionářů – společnosti Mountfield a.s., Města Hradec Králové. Soutěžní ročník Tipsport extraligy zahájí svěřenci Tomáše Martince na ledě Litvínova ve středu 18. září, o dva dny později, v pátek 20. září, se Hradec Králové představí poprvé na domácím ledě, když poměří síly s Kometou Brno.

Složení A-týmu

Po sezoně 2023/24 proběhla v hráčském složení A-týmu výrazná obměna. Už během ročníku avizoval hlavní kouč Tomáš Martinec, že mužstvo prochází přestavbou a pohyby v kádru během letní pauzy to jen potvrdily. Kádr opustili brankáři Jan Lukáš (VHK ROBE Vsetín), Eetu Laurikainen (Eisbären Regensburg, Německo) i Lukáš Pařík (HC Vítkovice Ridera), zadáci Michael Gaspar (HC Slavia Praha), Bohumil Jank (HC Oceláři Třinec), Patrik Marcel (HC Vítkovice Ridera) a forvardi Jan Eberle (HC Stadion Litoměřice), Evan Jasper (Vienna Capitals, Rakousko), Christophe Lalancette (HC Škoda Plzeň), Lukáš Pajer (HC Stadion Litoměřice), Radek Pilař (LHK Jestřábi Prostějov) i Marek Zachar (Bílí Tygři Liberec). Smlouvu v NHL navíc získal nejproduktivnější hráč Oliver Okuliar, jenž se upsal organizaci Florida Panthers.

Na celkem dvanáct odchodů navázalo také sedm příchodů. Mountfield HK tak od dubna představoval nové akvizice: Mezi tyčemi bude hájit barvy Hradce Králové duo Stanislav Škorvánek (HK Dukla Michalovce, Slovensko) a Filip Novotný (BK Mladá Boleslav), obranu vyztužili Martin Bučko (HC Škoda Plzeň) a Dávid Mudrák (HKM Zvolen, Slovensko) a ofenzivu posílili Oskars Batna (Jukurit, Finsko), Ryan Dmowski (HK Poprad, Slovensko), Jakub Pour (HC Škoda Plzeň). K mužstvu se připojila také řada mladých tváří, zkušenosti v dospělém hokeji sbírají mládežníci Adam Novotný, Štěpán Černý nebo brankář Jan Kasal.

Kapitánem A-týmu si sama kabina zvolila obránce Tomáše Pavelku, jeho asistenty budou Jérémie Blain, Jordann Perret a také Martin Pláněk.

Přípravné období

Po suché přípravě se A-tým sešel k prvním tréninkům na ledě ve druhé polovině července, aby již 13. srpna okusil také zápasovou přípravu na nový ročník. Úvodní přípravný duel zvládli svěřenci Tomáše Martince na jedničku – když na svém ledě porazili maďarský Fehérvár vysoko 6:1. Následně zapsali Východočeši tři porážky v řadě, a to s pražskou Spartou 0:1, Mladou Boleslaví 2:4 a také Slovanem Bratislava 2:4. Právě slovenského soka ale v odvetě na domácím ledě Hradečtí porazili 6:3.

Na samotný závěr srpna odcestoval nekompletní tým bez pětice účastníků olympijské kvalifikace na turnaj do bavorského Straubingu. Z Německa si po prohře 2:3 s Norimberkem a vítězství 2:1 nad Straubingem odvezli Východočeši třetí místo. Právě s vítězem turnaje z Ingolstadtu pak zakončil Mountfield HK přípravu na novou sezonu, německý celek v Hradci Králové zvítězil 3:2 po prodloužení.

Přípravu výrazně narušila kromě olympijské kvalifikace také viróza v kabině, které donutila tým ke zrušení předposledního přátelského utkání v Mladé Boleslavi. V přípravě však dostalo prostor se ukázat také velké množství mladíků ještě v juniorském věku – brankář Jan Kasal, obránci Jakub Aschenbrenner a Štěpán Černý nebo útočníci Vojtěch Aschenbrenner, Valdis Dommers či Ondřej Zámečník.

Vize do nové sezony

V sezoně 2023/24 měl Mountfield HK za úkol postoupit do čtvrtfinále a bavit fanoušky svým hokejem. Královéhradečtí svůj úkol nakonec splnili, nicméně mezi nejlepší osmičkou měli nejhorší výchozí pozici a narazili na silného konkurenta z Pardubic, který postoupil do semifinále po pětizápasové sérii. Celkově tak Hradec Králové obsadil v konečném pořadí Tipsport extraligy 8. příčku.

I v nadcházející sezoně je cílem klubu postoupit do čtvrtfinále, ve kterém doposud v extraligové historii nechyběl. Dvakrát se do vyřazovacích bojů dostal z předkola, osmkrát pak díky přímému postupu. V jednom případě pak sezonu ukončila koronavirová pandemie. Kromě čtvrtfinále má A-tým za úkol zapracovat nově příchozí hráče a hrát hokej, na který budou diváci rádi chodit.

Klub rovněž 11. září obdržel rozsudek k rozhodnutí Disciplinární komise Tipsport extraligy ledního hokeje, bližší informace klub komentuje v samostatné tiskové zprávě na klubovém webu.

Klub se dlouhodobě snaží fungovat co nejvíce hospodárně, pro sezonu 2024/25 nedojde k navýšení rozpočtu, a proto by se celkový rozpočet měl pohybovat ve stejné výši jako v loňské sezoně. Významnou a zároveň pozitivní zprávou je skutečnost, že naprosto drtivá většina partnerů pokračuje s podporou klubu i v novém ročníku. Mountfield HK všem partnerům, ať už současným nebo minulým, děkuje za úspěšnou spolupráci. Stabilní zůstává také podpora nejen z řad permanentkářů. V prodeji došlo opět k mírnému navýšení. Podpory svých nejvěrnějších fanoušků si klub rovněž velmi váží.

Zajímavou novinkou pro fanoušky je pak nová podoba dresů pro extraligový ročník 2024/25. Mountfield HK bude oblékat hned tři sady – kromě obvyklých černých a bílých trikotů se svěřenci Tomáše Martince představí také v červeném. Velkého posunu se dočkaly dresy, jejichž hlavním motivem jsou tři drápy, z pohledu estetické stránky. V případě černé a červené varianty totiž došlo ke sjednocení barev všech sponzorů, za což klub děkuje všem partnerům klubu na dresech i společnosti BPA sport marketing.

Co se týče prostorů hradeckého zimního stadionu, zde došlo k několika menším rekonstrukcím: Oprav se dočkaly toalety na samotném zimním stadionu, jejich rekonstrukce bude dokončena krátce před startem Tipsport extraligy. Klub ve své režii také částečně zrekonstruoval Hotel Stadion, kde prošly modernizací pokoje. Stále však platí, že se připravuje projekt, jak by měl areál kolem ČPP Arény v širším měřítku vypadat, samotné stavební práce se očekávají až v horizontu několika let. Prostory arény tak zůstávají pro všechny kategorie v nevyhovujícím, nedostatečném a nedostavěném stavu.

Spolupracující kluby

Spolupráce mezi kluby Mountfield HK a SC Marimex Klín pokračuje již pátým rokem. Oproti uplynulým letem ale došlo k zúžení vzájemné kooperace, která poskytne středočeskému celku větší možnost využití nejenom hradeckých hráčů. Došlo rovněž ke změnám v obchodních podílech kolínského klubu. Mountfield HK snížil svou podporu z 30 % na 10 %, zároveň pozici jednatele opustil Aleš Kmoníček. SC Marimex Kolín v posledních dvou letech vždy jen těsně scházel ve vyřazovacích bojích, v nové sezoně by chtěl do play off již napotřetí přece jen postoupit.

Dalším partnerským celkem Hradce Králové je druholigový klub HC Baník Příbram, jenž se jen těsně neprotlačil do semifinále třetí nejvyšší soutěže. Stejně jako v minulých letech, i nyní jsou všechny tři kluby vzájemně propojeny a hráči mohou cestovat všemi směry. Tato kooperace se týká rovněž mládežnických kategorií. I nadále však bude hradecký klub pokračovat v úspěšné spolupráci s kluby hradeckého regionu.

Hradecká mládež

Po další nepříliš povedené sezoně juniorů, ve které nejstarší akademický celek Mountfieldu HK opět scházel v play off, rozhodlo vedení klubu o změně u vedení týmu kategorie U20. Dosavadní hlavní kouč Martin Vágner dostal k ruce zkušeného rovnocenného kolegu Jana Zachrlu, jenž dlouhá léta působil v brněnské Kometě i u mládežnický reprezentací. Jedenapadesátiletý trenér navíc zastává také pozici manažera mládeže. Realizační celky dorostu a 9. třídy pokračují beze změn. Hlavním trenérem dorostu zůstává Jiří Janoušek mladší, devítku povede i nadále Luboš Dvořák. Realizační týmy mládeže navíc posílily o tři zkušené a mladé trenéry.

Mountfield HK také v rámci letošního ročníku pořádá nábor. Na několik letních náborových akcí opět navážou kurzy ledního hokeje, které se rozjedou počínaje čtvrtkem 26. září a budou trvat po celou sezonu. Kurzy budou probíhat dvakrát týdně a jsou určeny pro děti ročníku narození 2018 a mladší.

Poděkování

Vedení hokejového klubu Mountfield HK, a.s. děkuje svým dvěma akcionářům – Městu Hradec Králové a společnosti Mountfield a. s. – rovněž Královéhradeckému kraji a také všem dalším partnerům, příznivcům a fanouškům za významnou podporu, která je pro klub velmi důležitá.

Soupiska A-týmu Mountfieldu HK


Brankáři (4): Jan Kasal, Filip Novotný, Stanislav Škorvánek, Jakub Tichý.

Obránci (10): Jérémie Blain, Martin Bučko, Štěpán Černý, Ralfs Freibergs, Petr Kalina, Graeme McCormack, Dávid Mudrák, Tomáš Pavelka, Matěj Pinkas, Martin Pláněk.

Útočníci (16): Oskars Batna, Ryan Dmowski, Giorgio Estephan, Matěj Chalupa, Aleš Jergl, Kevin Klíma, Kryštof Lang, Patrik Miškář, Petr Moravec, Adam Novotný, Radovan Pavlík, Jordann Perret, Jakub Pour, David Šťastný, Martin Štohanzl, Alex Tamáši.