Akademie ČH
ne 4.8.2024 | Tomáš Prodělal

Není Novas jako Novas. Kdo je pětigólový bek Adam Novotný?

Na začátku loňské sezony znal toto jméno jen málokdo, jenže poté se stal Adam Novotný nejmladším střelcem Tipsport extraligy a nesmazatelně se zapsal do paměti hradeckých fanoušků. Těm však hrozí drobná nepříjemnost v podobě druhého Adama Novotného. Ten se nyní rve o místo na soupisce v dorosteneckém týmu, přestože věkově spadá teprve do deváté třídy. Boj se mu zatím nadmíru daří, vždyť jen v duelu s Havlíčkovým Brodem zaznamenal neskutečnou bilanci 5+1. Kdo je tento rekordman?

Byl první srpnový pátek a v malé hale se hrálo rutinní přípravné utkání dorostu s Havlíčkovým Brodem. Vzhledem k tomu, že Rebelové hrají o jednu soutěž níž, dala se očekávat vyšší výhra Hradeckých. To, co nastalo, by však zřejmě vůbec nikoho nenapadlo. Obránce Adam Novotný získal bilanci 5+1. „Nikdy by mě nenapadlo, že se něco takového stane, navíc v dorostu, do kterého vlastně věkově ještě ani nepatřím. Bylo to husté,“ neskrýval překvapení ani samotný hrdina utkání.

Tento příběh je ještě více neuvěřitelný tím, že druhému Adamovi je teprve čtrnáct let a patnácté narozeniny oslaví až 16. února. Pro letošní sezonu už však přeskočil kategorii U15 a pokusí se zabojovat o místo mezi, někdy i dva roky staršími, spoluhráči. „Sice stále patřím do devítky, ale doufám, že místo v dorostu urvu a třeba se mi takový výkon ještě někdy podaří zopakovat,“ neskrývá své ambice reprezentant královéhradeckého kraje na Olympiádě dětí a mládeže 2023. Dokázal by porovnat obě kategorie? „Je to velký skok, ale zahrát si někdy za devítku také není špatné, dá to hodně, ale dorost přeci jen o trochu víc,“ dodává zadák, který za nejmladší kategorii akademie naskočil do dvou zápasů už v předminulé sezoně.

𝐑𝐞𝐦𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫 𝐓𝐡𝐞 𝐍𝐚𝐦𝐞 🚨🚨🚨🚨🚨 Máme na scéně dalšího Adama Novotného, těch totiž není nikdy dost 😀 Obránce a jmenovec...

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Neděle 4. srpna 2024


Ale zpět k inkriminovanému duelu s Brodem. Pro nadějného beka vše začalo během druhé třetiny, kdy nejprve vyslal zacloněné nahození z pravého kruhu, které zapadlo do branky. Po pár minutách se prosadil podruhé naprosto identickou situací. „Poprvé jsem mířil dolů úmyslně, ale při druhém jsem to tak opravdu nezamýšlel. Chtěl jsem nahodit spoluhráčovi na teč, nakonec to tam ale spadlo samo,“ popisuje mladík, který vzápětí skóroval ještě třikrát, vždy po skvělé kombinaci se spoluhráči. „Jo, některé z nich byly fakt pěkné. Párkrát jsem je jen zametl do prázdné branky. Rozhodně to nebyla jen moje zásluha, kluci mají na mojí bilanci také obrovský podíl,“ vyzdvihuje své spoluhráče hokejista, který se objevil také na Québec International Pee-Wee Hockey Tournament hráčů do dvanácti let, kde v minulosti zázářil třeba i Connor McDavid.

Pro Adama Novotného šlo teprve o druhý duel v dorostenecké kategorii, a tak si během zápasu odškrtl několik milníků: první gól, první asistence, první hattrick a poté také čtvrtý a pátý gól v jednom zápase. Vše vyjmenované muselo stoprocentně znamenat, že jeho spoluhráči vyjeli na lov památečních kotoučů. „Kluci mi nějaké puky na památku lovili, ale pan rozhodčí jim žádný nedal, takže na poličku si nevystavím ani jeden,“ říkal s drobným zklamáním hráč, který zatím nosí na drese číslo 19. Bude se muset odměnit sám. „Půjdu si asi koupit něco dobrého, jinak žádné velké oslavy neplánuju,“ zůstává stále nohama na zemi zadák, jenž v loňském ročníku nasbíral za 37 duelů 24 bodů.

V hradecké hokejové akademii je evidentně vhodné prostředí pro rozvoj hráčů se jménem Adam Novotný, ani to nemusí zůstávat v jedné rodině. „Je to jen shoda jmen. Známe se jen od vidění, žádné příbuzenské vztahy mezi sebou nemáme,“ objasňuje zmatky kolem jména. Starší Adam už však na toho mladšího z části působí jako vzor. Není divu, vždyť momentálně v šestnácti letech hraje v první formaci reprezentace U18 a chystá se mu místo v A-týmu. „Druhý Adam je starší a jeho level je někde úplně jinde. Doufám, že se na ten jeho někdy dostanu,“ chválí svého jmenovce účastník Mezinárodního mistrovství České republiky. Hrozí v blízké době souboj popularity mezi „Novasem“ a „Novasem“? „To nevím, ale asi spíš ne. Přeci jen hraje na Hlinka Gretzky Cupu, já jen přípravu dorostu,“ zavrhuje nějakou rivalitu na první pohled skromný a možná i trochu plachý obránce. V Hradci možná budou fanoušci brzy muset vymyslet nějakou rozeznávácí techniku.