Ohlasy k zápasu
čt 10.10.2024 | Tomáš Kalas

Musíme pokračovat v tvrdé práci, velí Graeme McCormack

Ani na pátý pokus se hradeckým hokejistům nepovedlo na venkovním ledě ukořistit body. Přestože se dostali do vedení gólem Graema McCormacka, pro nějž to byla druhá trefa v sezoně, Boleslav dokázala vývoj duelu otočit a uzmout si tři body. „Je to těžké, když máte několik dobrých střídání za sebou, děláte spoustu věcí tak, jak máte, ale pak to zlomí jedna chyba,“ smutní kanadský obránce.

Zápas začal ve velmi svižném tempu. Od úvodního buly totiž uplynuly čtyři a půl minuty, než došlo vůbec k prvnímu přerušení hry! „Je to lepší, když máte možnost se chytit tempa zápasu hned v úvodu. Každý se do toho dostane, sáhne si na puk, někoho dohraje u mantinelu, dostane se třeba i do zakončení. To je samozřejmě v případě, kdy se neustále přerušuje, těžší,“ byl rád za poněkud netypický úvod duelu McCormack.

Lvi byli v první třetině lepším celkem, Bruslaři jim k tomu navíc pomáhali svou nedisciplinovaností. Hosté měli například i přesilovku pět na tři, využít se jim povedlo ale až třetí vyloučení za sebou. Byl u toho právě třiatřicetiletý bek, jehož střela od modré propadla i díky skvělé cloně Batny za Furchova záda. Právě tímto způsobem využívání početních výhod by se rádi hráči Mountfieldu prezentovali, jak připustil Graeme. „Máme před brankou Oskarse Batnu, který má přes dva metry a je v práci na brankovišti skvělý, dobře pomáhá i Jordi Perret,“ poukazuje na výhody spoluhráčů rodák z Thunder Bay.

„Náš úkol jako obránců je snadný, neustále tlačit puk na branku, snažit se cílit k tyčkám, odlákat pozornost brankáře. Když se podíváte na highlighty z NHL, je tam právě hodně takových dorážek a nahození, které končí gólem,“ pokračuje hráč, jenž načíná pod Bílou věží svou čtvrtou sezonu. Jenže na jeho přesilovkovou trefu nikdo nenavázal. Naopak bylo za necelé tři minuty srovnáno, když se z předbrankového prostoru prosadil domácí Čajka.

„Je to lepší, když máte možnost se chytit tempa zápasu hned v úvodu.“

#12 Graeme McCormack (o úvodní, téměř pětiminutové pasáži bez přerušení)

Právě speciální formace dle McCormacka hrají v takto bojovných a vyrovnaných střetnutích velkou roli. „V těchto zápasech na tom hodně záleží, zvláště když je extraliga tak vyrovnaná. Musíme se na to neustále zaměřovat,“ má jasno hradecký obránce. Ani domácí ale nesehrávali přesilovky dle svých představ. Nejvýrazněji se to ukázalo na přelomu druhé a třetí třetiny, kdy dostal pětiminutový trest za nešťastný střet s Gewiesem Jakub Pour.

„Díval jsem se na záznam a těžko říct. Kluci říkali, že je to pro ně podobná situace jako v neděli proti Pardubicím, kdy to zůstalo bez trestu. Je to pak na rozhodčích, jak to posoudí,“ začíná obsáhle pilíř hradecké obrany. „Kuba tady jel dozadu a myslet si, že schválně šel loktem na soupeřovu hlavu, je pro mne nepředstavitelné. Nikdo z nás s tím nesouhlasil, navíc je to situace, která se ve hře občas stane,“ pokračuje směrem k výše zmíněnému zákroku.

Tak či tak, Hradečtí nakonec po trefě Buchteleho ze 47. minuty zůstali bez bodu. „Boleslav má opravdu dobrý tým. Hrají poctivě a využívají nabízených příležitostí. Mají ve svých řadách skvělé hráče, výborného gólmana a je velmi těžké proti nim hrát, speciálně u nich doma,“ vyzdvihuje Středočechy McCormack.I z porážky si ale bere nejen on pozitivní věci. „Z každého utkání si snažíme vzít pozitiva. Start sezony je pro nás krutá lekce. Musíme zůstat pozitivně naladění, poučit se z chyb a snažit se zlepšovat. Musíme pokračovat v tvrdé práci,“ velí obránce, jenž letos nasbíral tři kanadské body za dva góly a jednu asistenci.