Rozhovory
pá 9.8.2024 | Šimon Zemánek, Martin Voltr

Máme na to si dojít pro zlato, věří reprezentant Štěpán Černý

Jedním z nejzajímavějších prospektů Mountfieldu HK je teprve 17letý kreativní bek Štěpán Černý. Mladý šikula, jenž nedávno spojil svou budoucnost se Lvi, se nyní účastní prestižního turnaje hráčů U18 — Hlinka Gretzky Cup v Edmontonu, kde je spolu s Adamem Novotným důležitou součástí českého týmu. Před nakonec vítězným semifinále se Švédy se student Biskupského gymnázia rozpovídal nejen o samotném turnaji, ale i předsezonním období nebo příštím ročníku.

Štěpáne, máte za sebou základní skupinu na Hlinka Gretzky Cupu, kterou jste prošli bez ztráty bodu. Jaká je nálada v mužstvu?
Když se vyhrává, tak se hned všichni v týmu cítí lépe. Každému tento lauf nemusí sednout, ale já se cítím dobře a myslím si, že i ostatní v týmu.

Vypíchl byste přesto něco, co můžete zlepšit?
Chce to méně ztrácet puky, ještě si naše výkony rozebereme na videu. Proti těm nejlepším týmům už nejde moc hrát na krásu, naopak musíme věci dělat rychleji a jednodušeji.

V přípravě před turnajem jste, i díky vaší bilanci 1+1, zdolali domácí Kanadu 6:4. Dodala vám tato zkušenost extra motivaci?
Určitě nám velmi pomohla. Samozřejmě je lepší vstoupit do turnaje s výhrou nad takhle kvalitním soupeřem v zádech, než kdybychom schytali debakl a v ostrém zápase byli vystrašení. Takhle jsme šli do turnaje se zdravým sebevědomím.

Na závěr skupiny jste zapsali dvě pohodlná vítězství nad Finskem a Německem. Není podle vás, paradoxně trochu škoda, že vás tito protivníci tolik neprověřili?
Možná ano. Brali jsme to tak, že to jsou soupeři jako každí jiní, i když třeba Kanada a Švédsko jsou úplně jiný kalibr. Musíme být připravení hlavně mentálně, uvědomit si, že hrajeme proti takhle skvělému soupeři a pak můžeme něco dokázat.

V semifinále vás čekají právě Švédové, se kterými jste zde letos ještě nehráli. Co od mladíků ze země tří korunek očekáváte?
Hrají hodně fyzický hokej, jsou silní na puku a velmi rychlí. Musíme být připraveni na všechno, nejspíš to bude vyrovnaný zápas, který se může překlopit na obě strany. Jejich hráče známe už dlouho, to platí ale i naopak. Začínáme od nuly a očekávám hodně zajímavé utkání.

„Jsem za prostor na ledě hrozně rád, obzvlášť na takovém turnaje mi přináší spoustu zkušeností.“

#24 Štěpán Černý (o prostoru na ledě v reprezentaci)

Trošku předběhneme, myslíte si, že tento mančaft má na to celý turnaj ovládnout?
Řekl bych, že ano. Máme velmi kvalitní tým a když si všichni budou plnit své úkoly, tak si můžeme dojít pro zlato.

Vy sám patříte k jedním z nejvytěžovanějších hráčům mužstva. Co na to říkáte?
Je to super, jsem za prostor na ledě hrozně rád, obzvlášť na takovém turnaje mi přináší spoustu zkušeností. Ty se mi budou velmi hodit do dalších sezon i na klubové úrovni.

Na poslední akci v loňském ročníku jste navíc oblékl také reprezentační dres s céčkem na prsou…
Samozřejmě jsem za to strašně rád, i když přece jenom někteří další adepti na tu pozici na turnaji nebyli, takže to bylo i z toho důvodu. Ale řekl bych, že jsem tuhle roli zvládl celkem dobře a bylo super, že se nám turnaj povedl.

Pojďme zpátky na Hlinky Gretzky Cup. V prvním obranném páru nastupujete po boku mohutného zadáka Ocelářů Radima Mrtky. Jak se vám s ním hraje?
S Radimem si rozumíme. Oba jsme typově jiní hráči, dohromady nám to ale klape. Radim je spíš defenzivní bek, vyniká ve fyzické hře, ale zároveň taky umí podpořit útok. I díky téhle všestrannosti je tak dobrý.

A co trenéři očekávají od vás?
Hlavně kreativní a kvalitní rozehrávku, dělání co nejméně chyb v defenzivě a častou podporu útoku.

„Klub měl velký zájem, myslím si, že jsme se nakonec dobře dohodli.“

#24 Štěpán Černý (o podpisu smlouvy)

Na turnaji se zatím ve skvělém světle ukazují dva Adamové – Novotný a Benák. Co na jejich výkony říkáte?
Hrají parádně, ti se hledali, až se našli (směje se). Nemyslím si, že by spolu někdy víc hráli předtím. Doufám, že jim forma vydrží i nadále.

V kádru reprezentace U18 se zde kromě již zmiňovaného Adama Novotného nachází i váš exspoluhráč z královéhradecké mládeže Dominik Pavlík…
Je to skvělé. I když Dominik už hraje ve Finsku, tak ho znám z Hradce hodně dobře. Jsem rád, že tady můžeme být všichni spolu. I když už se s ostatními kluky z týmu znám taky už nějakou dobu, tak se přece jenom s „Hradečáky“ bavím o trochu víc.

Vy jste hráč, jehož silnou stránkou, kvůli fyzickým proporcím, úplně není hra do těla. Jak to zvládáte?
Souboje jsou pro mě složitější, o to víc musím hrát chytře, odstupovat si a pomáhat si hokejkou. Myslím si, že už mám tento svůj recept natrénovaný, zatím ho zvládám dobře a věřím, že v něm budu pokračovat.

I přes to, věnoval jste se přes léto celkovému zesílení?
Určitě. V přípravě jsem hodně pracoval především na nabrání svalů. Zatím to jde sice pomalu, ale doufám, že se to v určitém bodě změní a váha půjde nahoru.

Když už jsme u toho, jak byste tedy zhodnotil předsezonní dril?
Za mě byla suchá příprava dobrá, cítím se kvalitně připraven. Sice ji většina hráčů moc nemusí, ale všichni vědí, že je pro sezonu velmi důležitá, nezbytná. Když se nějaká její část nedělá naplno, tak vás to později v ročníku dožene.

„Byl bych rád co nejvíce součástí programu áčka“

#24 Štěpán Černý (o nové sezoně)

Na konci května jste pod Bílou věží podepsal profesionální smlouvu na dva roky s možnou roční opcí. Co rozhodlo?
Klub měl velký zájem, myslím si, že jsme se nakonec dobře dohodli. Jsem rád, že jsem tuhle možnost dostal.

I když jste věkově teprve prvním rokem junior, tak jste se už v létě naplno připravoval s hlavním týmem. Jak to budete mít v sezoně?
Rozhodně si nemyslím, že budu celou sezonu v áčku, na to ještě nemám. Doufám, že s ním budu chodit na tréninky, i to mi dá hodně. Nejvíce budu tedy nejspíš nastupovat v juniorce.

V posledních letech volí čím dál tím víc hráčů v mládežnickém věku, i co se prospektů Mountfieldu HK týče, odchod na sever Evropy nebo do zámoří. Bylo to u vás také ve hře?
Ano, hodně jsme řešili variantu odchodu do kanadské juniorky, kam jsem byl draftován. Nakonec jsem ale rozhodl, že zůstanu a budu se rozvíjet tady v Hradci.

Na závěr se zeptám, jaké jsou vaše cíle pro následující ročník?
Byl bych rád co nejvíce součástí programu áčka. Pokud bych kromě tréninků dostal i nějaký zápas v hlavním týmu, tak už by to byl hezký bonus. Chtěl bych pokračoval i v reprezentaci jako doposud. Doufám, že to bude povedená sezona.