Preview k zápasu
včera | Tereza Medková

Legenda pod Bílou věží? Lvi v pátek vyzvou Rytíře z Kladna

Pro hradecký Mountfield se jistě nejedná o snový začátek probíhající extraligové sezony. Po jedné venkovní a dvou domácích porážkách si svěřenci Tomáše Martince neporadili ani s Karlovými Vary. Vedení Lvů 3:1 dokázala Energie srovnat, a nakonec i kompletně otočit na konečných 6:3. Ale to už je minulost a hradečtí hokejisté musí vše hodit za hlavu a dobře se připravit na další zápas proti Kladnu. Utkání proti Rytířům odstartuje v ČPP Aréně v pátek od 18:00.

„Je to pro mě pocta hrát proti takovému hráči jako je on.“

#89 Dávid Mudrák (o souboji s legendou)

Hradečtí mají za sebou už čtyři úvodní extraligové zápasy, ale pouze jednou bodovali. Naposledy se utkali s Karlovými Vary, kterým i přes dvougólové vedení nakonec podlehli. Jak tento výsledek hodnotí Dávid Mudrák? „Podle všech statistik jsme lepší tým, a tak to bylo i ve Varech. Musíme toho využít. Podívali jsem se na videa, poučili se z chyb a myslíme jen pozitivně. Chceme konečně vyhrát za tři body,“ velí slovenský obránce a nováček v kádru. Vyhrát v základní hrací době mohou Lvi už v pátek na domácím ledě. „Nejlepší by bylo zvítězit doma před našimi fanoušky. Chceme, aby nás chodili podporovat i nadále, a aby to nebylo jako doteď, že budeme prohrávat,“ přeje si nová hradecká posila.

Hokejisté Mountfieldu si v utkání dokáží vytvořit tlak i střeleckou aktivitu, ale stále je na čem pracovat. „Věřím, že zlepšíme všechno. Ať už naši produktivitu, nebo omezit vyloučení v zápase,“ má jasno rodák ze Zvolena. V pátek dorazí do ČPP Arény Kladno, které doposud vyhrálo dvakrát. „Já ostatní týmy z české extraligy neznám, což je moje velká výhoda. Beru to jako každý jiný zápas. Připravíme se na 100 %. Chceme bodovat,“ říká Dávid Mudrák. A jak se připravuje na zápasy proti celkům, se kterými se doposud nepotkal? „Mám to stejné v každé lize. Ať už to byla juniorská, nebo teď seniorská soutěž, vždy se snažím připravit na 100 % a odevzdat to nejlepší pro tým.“

K Rytířům nepochybně patří i velká hokejová hvězda Jaromír Jágr, na kterého se fanoušci rádi chodí. Pro Dávida Mudráka to bude premiérový zápas proti kladenské ikoně. „Je to pro mě pocta hrát proti takovému hráči jako je on. Budeme se snažit mu znechutit hokej a vyhrát,“ hlásí hráč s číslem 89. Dvaapadesátiletý útočník má už za sebou opravdu mnoho odehraných sezon a své zkušenosti umí uplatnit třeba hlavně u mantinelu při krytí kotouče. „Ještě jsem popravdě nikdy nepřemýšlel nad tím, jak ho budu bránit. Je to velmi dobrý hráč se spousty zkušenostmi. Neumím si to představit, ale budu ho bránit jako každého jiného hokejistu na sto procent,“ uzavírá s úsměvem třiadvacetiletý obránce.

JaromírJágr
Legendární útočník oznámil, že letošní sezona bude pro něj ta poslední. Zatím si připsal jeden gól a asistenci, ale tím určitě nekončí.

Kladno? Povedená příprava a nový trenér

Příprava středočeského týmu proběhla více méně úspěšně. Z devíti zápasů prohráli Rytíři pouze tři a z toho jeden až po samostatných nájezdech. Kladenští se utkali nejen s týmy z Tipsport extraligy nebo Maxa ligy, ale i s kanadským univerzitním celkem McGill Redbirds či německým Kassel Huskies, nad kterými vyhráli. První utkání extraligové sezony se Kladnu výsledkově nepovedlo, když prohrálo s Dynamem Pardubice 1:5, ale to asi nebylo úplně překvapení. Poté ale nečekaně Středočeši zvítězili nad Spartu, prohráli v Litvínově a poslední mač ovládli 4:1 nad Kometou Brno.

I Rytíři se neobešli bez obměny týmu. Změna proběhla nejen u hráčů, ale i na postu hlavního trenéra. Po dvou letech skončil Otakar Vejvoda a místo něj nastoupil David Čermák, tomu dělají asistenty Václav Skuhravý a ex-hradecký Petr Svoboda. Dále odešel kladenský druhý nejproduktivnější hráč minulé sezony Jakub Klepiš a brankáři Mareks Mitens a Landon Bow, který na Kladně strávil tři sezony. Kádr opustili i obránci Chris Martenet, Jake Dotchin, Jakub Babka a Ondřej Slováček. Naopak jako posila přišel ex-hradecký gólman Štěpán Lukeš. K němu se přidala pětice obránců, jmenovitě Griffin Mendel, Petr Šenkeřík, Radek Jeřábek, Ital Phil Pietroniro a Tomáš Hanousek, který si loni za Prostějov připsal 39 bodů a úvod soutěže ho též zastihl v kvalitní formě. Z útočníků je to Mitch Hults, Sebastián Redlich nebo Petr Straka.

Sestavy z minulého utkání

Škorvánek – Freibergs, Bučko, Kalina, McCormack, Pavelka, Mudrák – Perret, Estephan, Batna – Pavlík, Miškář, Jergl – Dmowski, Estephan, Šťastný – A. Novotný, Štohanzl, Pour – Chalupa.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly. Fanoušci si mohou při včasném nákupu zajistit slevu na vstupném, studenti a senioři mohou na utkání vyrazit za pouhou stovku!
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je se startem extraligových utkání k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Dopravní situace: Z důvodu rekonstrukce křižovatky Mileta došlo ke změnám v dopravě v okolí ČPP Arény. Upraveny byly také některé trasy MHD. Prosíme řidiče, aby sledovali přechodné úpravy a značené objízdné trasy v místě rekonstrukce křižovatky Mileta. Pomocí tohoto značení budou přes okružní křižovatku Brněnská navedeni k ČPP Aréně. Parkovací kapacity jsou v blízkosti zimního stadionu omezené. Hokejový klub ve spolupráci s Městskou policí Hradec Králové doporučuje využít například parkoviště u Flošny. Veškeré informace, týkající se rekonstrukce křižovatky Mileta (MHD, objízdné trasy pro cyklisty i pěší atd.) najdete na webových stránkách města Hradce Králové. Klub doporučuje využít k cestě na stadion MHD, případně lze vyrazit na kole. Před ČPP Arénou je dostatek rámů pro kola.
  • Dětský koutek od Sionu: Střední škola Sion bude mít opět v ČPP Aréně připraven svůj stánek – dětský koutek, který budou moci děti během zápasu využít. Přítomný dozor bude mít připraveny aktivity pro ty nejmenší, chybět nebude ani skákací hrad.
  • Choreobox: Během utkání si můžete zakoupit občerstvení ve stáncích provozovatele občerstvení v ČPP Aréně, kterým je společnost COOL Team. Ta si pro novou sezonu připravila zbrusu novou kolekci vratných kelímků, které fanoušci mohou v případě zájmu vložit do choreoboxů, čímž přispějí hradeckým fanouškům nejenom na nová chorea.