Rozhovory
včera | Šimon Zemánek, Daniel Krátký

Hradec? Nejlepší volba, věří kanadský novic Connor Bunnaman

První novou tváří Mountfieldu HK v probíhající sezoně je šestadvacetiletý všestranný kanadský útočník Connor Bunnaman, jenž má na svém kontě 58 startů v NHL. Bývalý forvard Philadelphia Flyers v úvodním rozhovoru po přesunu na soutok Labe s Orlicí mimo jiné odkrývá pozadí samotného procesu, jeho působení v nejlepší hokejové lize světa a v neposlední řadě také vzpomínky na Česko a Jakuba Voráčka.

Z kanadského Toronta přiletěl v sobotu přes Polsko do Prahy, odkud se vydal do Hradce Králové. Connor Bunnaman má za sebou dva tréninky s týmem, trochu bojuje s časovým posunem, ale chystá se do prvního zápasu. Dost možná naskočí už do duelu s Karlovými Vary. „Těším se, až to začne,“ líčí s úsměvem.

Connore, vítejte v Hradci Králové. Jak se zrodil váš přesun do Salonu republiky?
Do začátku sezony jsem nenašel angažmá. Mountfield mě kontaktoval, začal jsem si zjišťovat nějaké informace. Následně jsem odmítl pár dalších nabídek, u kterých jsem necítil, že jsou pro mě, a rozhodl se, že Hradec pro mě bude nejlepší volbou.

Probíral jste svůj příchod s někým z kabiny?
Přímo z týmu jsem s nikým nemluvil, jen jsem si hledal nějaké informace sám. Ale s Jérémiem Blainem máme stejného agenta – ten říkal, že „Jay“ si Hradec za dlouhou dobu, co tu působí, zamiloval a mně se tu bude určitě taky líbit. To zatím rozhodně platí.

Zmiňoval jste, že jste si hledal informace. Co je takhle na první dobrou pro hráče nejdůležitější?
Města v Evropě jsou přece jen jiná než ty v Americe. Zjišťoval jsem si, jaké je město, kde tady jsou dobré restaurace, jak vypadá stadion a jeho okolí, a celkově jak se tu žije.

V týmu působí vícero zahraničních hráčů, ti vám minimálně ze začátku také výrazně pomohou, že?
Určitě. Kluci jsou zatím skvělí, přivítali mě s otevřenou náručí, radí mi, co a jak. Hned potom, co se vše oznámilo, mi okamžitě psal Graeme McCormack, ať se mu ozvu, pokud budu něco potřebovat. Když jsem sem dorazil, tak mě zase Kevin Klíma provedl po městě i stadionu a popsal, jak to tady chodí.

Jak se vám líbil nedělní duel proti Motoru, na kterém jste byl v hledišti přítomen?
Byla to dobrá podívaná, výhra se počítá. Rád jsem viděl, jak kluci hrají, navíc fanoušci byli výborní.

Právě domácí příznivci vás v novém angažmá přivítali aplausem poté, co jste se během utkání objevil na kostce…
Nevěděl jsem, že se něco takového chystá. Byl to hezký pocit, když mi fanoušci tleskali. A vyvolávali mě i přesto, že jsem tu ještě neodehrál ani zápas (usměje se).

Pro vás půjde o druhý ročník mimo Ameriku. Jak vám zatím sedí evropský styl hokeje? Jak velká to byla změna?
Loni jsem strávil sezonu ve Finsku, což pro mě byla opravdu velká změna. Myslím si, že extraliga mi bude víc herně sedět, například co se fyzické hry a osobních soubojů tyče. Doufám, že mi to pomůže k dobrým výkonům, kanadským bodům a celkově k týmovému úspěchu.

Jak byste popsal svůj herní styl?
Jsem všestranný centr, zvládnu hrát ale i na levém křídle. Často chodím na oslabení, ale umím zahrát i na přesilovce, nejvíce před brankou. O něco lepší část mojí hry je asi spíše defenziva, v ofenzivě ale také mám čím přispět, věřím, že umím bodovat. A to chci ukázat.

Na svém kontě máte celkově 58 startů v NHL v dresu Flyers. Jak složitá byla vaše cesta do nejlepší hokejové ligy světa?
Velmi. Chtělo to spoustu tvrdé práce, taky trochu štěstí při načasování formy. Ještě těžší než se do NHL dostat bylo se v ní ale udržet – hned po pěti utkáních v hlavním týmu jsem byl poslán na nějakou dobu zpátky na farmu. Potom jsem musel ještě přidat, abych se dostal zase nahoru, což se povedlo.

V říjnu roku 2019 jste v rámci Global Series odehrál svůj první duel v NHL na ledě pražské O2 Areny. Je pro vás návrat do Čech o to víc speciální?
Jasně, bylo hezké se sem vrátit. Když jsem projížděl Prahou, tak se mi vybavily vzpomínky z tohohle speciálního zápasu. Šlo opravdu o výborný zážitek – kromě toho jsem tu strávil pár dní s týmem, navíc jsem se vůbec poprvé v životě dostal do Evropy.

Jaký jste měl z Česka dojem?
V mužstvu tehdy byl Jakub Voráček, ten nás prováděl po Praze, ukazoval nejlepší místa, která bychom měli znát a vidět. Bylo fajn mít v týmu místního. Taky jsem tady poprvé byl na fotbalovém zápase, takže na Česko opravdu rád vzpomínám.

Co jste na tehdejšího českého spoluhráče z Philly Jakuba Voráčka říkal?
Kuba je skvělý kluk, hodně mi pomáhal na ledě a mimo něj. I přesto, že byl velmi zkušený hráč, zatímco já pouze nováček, tak se ke mně choval velmi dobře. Bylo také super sledovat ho na ledě, jak extrémně kvalitní hokejista to je.

𝐂𝐨𝐧𝐧𝐨𝐫 Mikiny z nové kolekce, které navrhnul 11 Graphics, si můžete už nyní pořídit ve Fanshop Mountfield HK ✌️

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pondělí 14. října 2024