Rozhovory
před 3 dny | Tomáš Prodělal, Daniel Krátký

Aleš Kmoníček o minulém roce: Věřím, že už takový nenastane

Letní měsíce jsou v plném proudu, a to je v hokejovém prostředí ideální čas na zhodnocení sezony minulé, od které už nějaká chvíle uběhla, a zároveň nastínění plánů pro tu nadcházející. Proto přinášíme rozhovor s nejpovolanějším člověkem na toto téma, tedy generálním manažerem a předsedou představenstva Alešem Kmoníčkem. Rozhovor bude kvůli své obsáhlosti rozdělen na dvě části, v té první čelní postava Mountfieldu HK rozebere minulou sezonu se všemi jejími peripetiemi a zároveň osvětlí pohyby v kádru.

Pane Kmoníčku, minulá sezona byla z pohledu umístění nejhorší v historii, ale s ohledem na všechny ty věci kolem to asi zase takový neúspěch nebyl. Jak byste ročník 2023/24 s mírným odstupem zhodnotil?
Správně jste řekl, že šlo o výsledkově nejhorší sezonu, a to nejen výsledkově. Ale celkově problémů, které jsme museli v rámci sezony řešit, bylo strašně moc a myslím si, že měly velký vliv na konečné umístění. Jediné, co za sebe mohu hodnotit pozitivně, je závěr sezony a naše výkony, kdy naše forma a sportovní výkonnost šly nahoru. I play off s Pardubicemi jsme odehráli velice slušně, byť jsme vypadli, protože naše produktivita byla horší než pardubická, ale herně jsme byli Dynamu vyrovnaným soupeřem a odehráli jsme dobrá utkání. Jinak byla sezona celkově špatná, zvláštní, divná. Nevím, jak bych ji měl přesně nazvat.

Zmiňoval jste pozitivní závěr sezony. Jak jste ho prožíval? Celkově byli asi všichni Hradečáci i přes vypadnutí s rivalem na tým hrdí…
Neříkal jsem, že čtvrtfinále bylo pozitivem, říkal jsem, že naše výkony v něm byly pozitivní, což je rozdíl, protože čtvrtfinále považujeme všichni za naprostou samozřejmost. Přestože za námi vloni skončily kluby, které měly úplně jiné ambice, tak v současnosti je to s obrovskou vyrovnaností týmů strašně složité, což bylo vidět i na průběhu sezony jako takové. Musím říct, že Pardubice jsem si užil se vším všudy, už to bylo pod trochu menším tlakem i náš herní projev byl fajn. Šlo o takové pozitivnější období ročníku.

Každoročně se během play off řeší různé zákroky a výkony rozhodčích. Myslíte si, že se během vyřazovací fáze mění metr rozhodčích? A jak jste byl spokojený s jejich výkony?
To se bude řešit vždycky. Rozhodčí jsou lidé, hokej je skutečně rychlý… Vůbec bych o nich nechtěl říkat, že byli problémoví, ať ve čtvrtfinále, nebo potom dál v průběhu play off. Je pravda, že se mi velmi líbilo rozhodování sudích, krom asi dvou utkání, na mistrovství světa, kde byly metr a mantinely úplně jiné než v extralize, dle mého to mělo vliv na plynulost hry, což se mi líbilo. My tady musíme společně s komisí rozhodčích pracovat na tom, aby měli sudí kvalitní program, který zkvalitní jejich výkonnost a abychom nalákali nové rozhodčí, protože jich je stále nedostatek, což je za mě také velký problém. Zkrátka nemáme dostatečný počet nejkvalitnějších rozhodčích, kteří mohou pískat na mezinárodních akcích. Žádný problém v sudích bych ale nehledal, určitě nikdo nic nedělá schválně, je to otázka zkušeností. Někomu se zápas povede, někomu méně.

„Sezona byla velmi psychicky náročná.“

Aleš Kmoníček (o trnité cestě minulým ročníkem)

Většinu problémů, které se na tým v minulé sezoně navalily, jste musel řešit vy. Jak jste to osobně zvládal?
Sezona byla velmi psychicky náročná. Věřím, že už taková nikdy v životě nenastane. Museli jsme problémy vyřešit, což se nám víceméně podařilo, ale bylo velmi složité pracovat v atmosféře posílené velmi silným mediálním zájmem.

Cítil jste, že dění okolo doléhá na tým?
Snažil jsem se od toho tým co nejvíc odprostit a snažil jsem se to řešit ze své pozice, ale hráči zajisté čtou a vnímají, co se kolem nich děje. Určitě se od toho snažili odprostit, ale nešlo to. Vliv to určitě mělo, jednak dopingová aféra, druhak poté případ Patrik Bartošák, to jsou všechno věci, které kabina, ať chce, nebo ne, vnímá.

Jak se vám ulevilo, když se dopingová kauza alespoň částečně rozsekla a kluci mohli začít znovu hrát? Následně se zlepšily i výkony na ledě…
Všichni jsme předpokládali vyřešení kauzy mnohem dříve, než tomu tak bylo a vlastně stále je. Případ dodnes není úplně uzavřený, což je pro mě nepochopitelné a jsem z toho hodně zklamaný. Bohužel je to realita, protože legislativní postupy jsou zkrátka takové. Byl jsem ale rád, když jsme se dozvěděli pravdivou příčinu toho, proč to vzniklo a jak se klukům dostala látka do těla. Potěšilo mě, že nešlo o vědomé užití, a že jsme se v rámci možností snažili udělat vše proto, aby k tomu nedošlo. Bohužel kontaminace doplňku stravy je věc, kterou není nikdo z nás schopen ovlivnit. To možná byla lehká pozitivní informace v návalu těch všech negativních, ale celkově si myslím, že je špatně, že stále nevíme nález rozhodčího soudu ohledně odvolání, nějaký jeho výsledek a druhou věcí je fakt, že nevíme případný trest pro klub v rámci disciplinárního řízení extraligy.

Takže aktuálně čekáte na rozhodnutí odvolacího soudu?
Přesně tak. Celá kauza trvá téměř rok a měsíc, což je absolutně nepochopitelné.

„Vypadala na papíře úplně skvěle a mysleli jsme si, že máme nejlepší dvojici v extralize, ale nedopadlo to.“

Aleš Kmoníček (o brankářské dvojici na začátku loňské sezony)

Zároveň byly trable s brankáři. Kolik gólmanů jste oslovili po konci Patrika Bartošáka a Henriho Kiviaha?
Brankářská pozice je jedna z nejdůležitějších a pokud vám skončí jednička, tak je na trhu v rozběhlé sezoně téměř nemožné sehnat adekvátní náhradu. My jsme v té době měli na stole nějakých šest jmen, ale žádné z nich nebylo natolik kvalitní, abychom věděli, že se jedná o plnohodnotnou náhradu Patrika Bartošáka. Z těch jmen jsme nakonec vybrali to, které bylo v danou chvíli nejdostupnější a pro nás nejpřijatelnější. Nakonec se však ukázalo, že to nebylo úplně správné rozhodnutí, respektive, že kvalita příchozích brankářů hned po konci původní dvojice nebyla úplně na odpovídající úrovni.

Jak moc jste rád za to, že s příchodem Stanislava Škorvánka a Filipa Novotného by měla být tato otázka opět znovu vyřešena?
I vloni jsem si myslel, že ji mám vyřešenou a nebylo tomu tak, takže můžu jen doufat, že tato brankářská dvojice tady bude delší dobu, než tomu bylo v případě té loňské. Vypadala na papíře úplně skvěle a mysleli jsme si, že máme nejlepší dvojici v extralize, ale nedopadlo to. Doufám, že noví brankáři potvrdí kvalitu, kterou mají.

U Stanislava Škorvánka se v době mistrovství spekulovalo o zájmu z NHL. Neměl jste z toho strach, že by vám hned utekl a problémy by pokračovaly?
Něco se ke mně dostalo, ale já jsem na to neměl čas ani myslet. Dopadlo to, jak dopadlo a jsem rád, že se teď Stano může soustředit pouze na Hradec, aby se připravil na sezonu a dostal se do nejlepší formy.

„Přeju mu jen to nejlepší a hlavně, ať se v NHL usadí natrvalo.“

Aleš Kmoníček (o Oliveru Okuliarovi)

Do NHL vám přeci jen jedno jméno uteklo: A to Oliver Okuliar. Jak se k tomuto transferu stavíte? Za to asi člověk musí být rád, že?
Ano, jsme za to moc rádi. Je nám sice líto, že jsme přišli o nejlepšího střelce, ale na druhou stranu Oliver do Hradce přišel s tím, že chce jednou skončit v NHL. Jsem spokojený, že jsme mu k tomu pomohli, protože za dva roky se tady určitě vyhrál a stal se z něj trochu jiný hokejista. Přiblížili jsme ho k jeho snu a máme na tom nějaký podíl. Přeju mu jen to nejlepší a hlavně, ať se v NHL usadí natrvalo.

Jedním z nezmíněných pozitiv bylo vyšší začlenění mladých talentů – ať už do tréninku nebo do zápasů. Zejména asi všechny těší výkony Adama Novotného. Co vás?
Pochopitelně jsme za to všichni rádi, já tedy obzvlášť, protože dostávám poměrně dost negativních reakcí na to, že nezabudováváme mladé hráče, ale už v mnoha pořadech jsem vysvětloval, že zabudovat mladé hráče chceme, pracujeme na tom, ale vůle mladých hráčů, jejich agentů a rodičů je taková, že chtějí co nejrychlejší odchod do zahraničí. Byť jsme za poslední dva až tři roky měli nadějné reprezentanty, se kterými jsme jednali o smlouvách a chtěli jsme jim dát profesionální kontrakt a prostor v A-mužstvu, tak ani to nestačilo k tomu, aby zůstali a nakonec nám odešlo hodně kvalitních prospektů do ciziny. Podepsání Adama Novotného, a nakonec i Štěpána Černého, mi dělá velkou radost. Nyní se je budeme snažit co nejdříve dostat do seniorského hokeje s tím, že nyní k tomu má Adam podstatně blíž díky tomu, že už má nějakou zkušenost, navíc je na tom i mnohem lépe fyzicky. Věřím, že Adam se stane trvalou součástí A-týmu a Štěpán do něj bude postupně nakukovat. Aktuálně s námi trénuje, bude tomu tak i v sezoně a vše bude záležet na Tomáši Martincovi, kdy ho využije naostro v mistrovském utkání.

„Jejich chuť odejít a zkusit novou štaci chápu.“

Aleš Kmoníček (o odchodech odchovanců)

Zároveň se dost kritizuje, že v Mountfieldu HK nejsou odchovanci. Nyní navíc další mateřský klub opustili. Co říkáte na odchody Michaela Gaspara, Radka Pilaře nebo i Lukáše Pajera?
Tito hráči byli několik sezon na hraně extraligy, neprobojovali se. S Tomášem Martincem jsme věřili, že se o ni, kvůli dlouhým letem v Hradci, třeba víc poperou a že šance, kterých dostávali poměrně dost, využijí a stanou se hráči základního kádru, ale to se nestalo. Jejich chuť odejít a zkusit novou štaci chápu, na druhou stranu jsem si myslel, že když odcházejí od nás, tak půjdou někam do extraligy, kde dostanou větší šanci. Ale ani jeden do extraligy nešel, což je pro mě vlastně také trochu zklamání. Klukům však, protože jsou naši, pochopitelně přeji, ať se jim daří, a ať se třeba do extraligy brzy podívají.

Jak jste spokojený s celkovým posílením a doplněním kádru?
Prakticky jsme získali hráče, které jsme si vyhlédli a byli pro nás dostupní. Samozřejmě i někteří hráči, o které jsme měli zájem, respektive jsme je začali sondovat, podepsali v jiných klubech. Mrzí mě, že se nám doposud nepodařilo přivézt nadstandartního českého hráče. Důvody jsem zmiňoval už několikrát. Za prvé hráči aktuálně nejsou, a když náhodou ano, tak nejsme první klub na řadě, a to především z finančních důvodů, což respektuji a je to v pořádku. Takový je prostě trh, s tím nic neuděláme. S podpisy a kádrem jsme byli víceméně spokojení, ale poté nám odešel Oliver. Mysleli jsme si, že máme hotový kádr – včetně Olivera. Ale věděli jsme, že možnost odchodu do zámoří existuje a nakonec k odchodu skutečně došlo, takže jsme na to chtěli nějakým způsobem zareagovat. Zintenzivnili jsme hledání nejlépe top českého hráče, které zatím stále probíhá. Jsme připravení si počkat a třeba i doplnit kádr v průběhu sezony. Zároveň však musíme koukat na naše finanční možnosti, abychom šli do sezony co nejvíce zabezpečení, nedělali jen nákupy a poté se prali s nedostatkem financí.

V tuto chvíli nikoho nesháníme a počkáme, jestli se nějaké zajímavé jméno na trhu objeví. Zatím dostanou příležitost všichni hráči, kteří jsou nyní v základním kádru, včetně těch, kteří jsou papírově na hraně, ať je to Matěj Chalupa, Martin Štohanzl a další. Všichni mají možnost se do kádru dostat, protože naše soupiska není po odchodu Olivera nijak zvlášť široká, ale o to větší je motivace pro kluky, kteří o základ bojují.

Nemilou informací je blížící se operační zákrok Kevina Klímy, jak vážné je jeho zranění?
Kevin má zdravotní problém, který si přivezl z Ameriky, kde začal individuálně trénovat, ale moc toho nakonec nenatrénoval. Bohužel po vyšetření u specialisty v České republice je potřeba, aby absolvoval operaci a bohužel i rekonvalescence je na delší čas. Tady to tedy vypadá, že na delší čas ztratíme dalšího důležitého hráče, kterého bude těžké nahradit.