Rozhovory
pá 7.6.2024 | Tomáš Prodělal

Filip Novotný: O jiném týmu jsem neuvažoval. Na co je specialistou?

V lednu 2022 přišel, vychytal tři čistá konta, vyhrál prezidentský pohár, ale poté vypadl ve čtvrtfinále s Bruslaři. Po dvou letech se však z Boleslavi vrací zpět s do klubu, který mu podle vlastních slov přirostl k srdci. Řeč je o Filipu Novotném, jenž bude znovu strážit prostor tří tyčí celku od soutoku Labe s Orlicí. Jak vzpomíná na své předešlé působení nebo jak zvládá letní přípravu?

Filipe, vítejte zpět pod Bílou věží. Jak se zrodil váš přestup do Hradce?
Už během minulé sezony se k tomu přestupu schylovalo, ale nakonec to nedopadlo, takže jsme se domluvili až po sezoně. Jsem hrozně rád, že mi trenéři věří, a že mě tady chtěli.

Byly ve hře i jiné kluby?
Nějaká jednání proběhla, ale protože jsem v Hradci už působil, tak jsem věděl do čeho jdu, a navíc se mi tady hrozně líbilo. Byl jsem tady sice jen krátce, ale i tak jsem byl velmi nadšený, takže jsem vlastně o ničem jiném ani neuvažoval.

Konzultoval jste přestup s někým z kabiny?
Ne, já jsem tak nějak vnitřně cítil, že to bude správný krok. Navíc, jak už jsem říkal, se mi tady před dvěma lety velmi líbilo a byl jsem zklamaný, že jsem nemohl zůstat. Tentokrát už to vyšlo a jsem rád, že tady můžu být.

„Jeden z důvodů, proč se vracím, jsou neskuteční fanoušci.“

Filip Novotný (o přestupu do Hradce)

Jak vzpomínáte na těch pár měsíců, co jste tady strávil po trejdu z Varů?
Konec základní části, když jsem přišel, byl úplně parádní. Vzpomínám na to hrozně rád, protože se vyhrávalo a všechno bylo super, bohužel play off prostě nevyšlo tak, jak jsme si všichni přáli. Vypadli jsme hned v prvním kole. Závěr byl nešťastný také v tom, že nás vyřadil klub, do kterého jsem od května přestupoval, navíc jsem se zranil, takže konec byl opravdu hořký. Doufám, že úspěch uděláme teď.

Na druhou stranu jste pomohl k zisku Prezidentského poháru, doteď jeden z největších úspěchů klubu. Jak vzpomínáte na oslavy?
Jeden z důvodů, proč se vracím, jsou neskuteční fanoušci. Atmosféra je zkrátka parádní, i když sem člověk přijede jako host. Proto jsem se chtěl vrátit, protože jsou tady super lidé, pokud si vás oblíbí, tak je působení hrozně fajn a užíváte si ho.

V play off poté ale přišlo rychlé vyřazení, shodou okolností s Boleslaví. Dobírali si vás potom spoluhráči z kabiny v dalším ročníku?
Ze začátku sezony tam nějakých pár fórků bylo, ale je to sport a takové věci se stávají. Samozřejmě mě to mrzelo, protože každý chce udělat úspěch a je jedno, jestli tam poté přestoupíte, nebo ne. Úspěch si chcete užít, protože nikdy nevíte, jestli šanci na něj ještě někdy dostanete, proto hokej děláme.

Čím to je, že právě trasa Hradec – Boleslav je přestupově tak frekventovaná?
Nevím. Je pravda, že hráčů se mezi oběma kluby protočilo hodně, ale proč tomu tak je, to si opravdu netroufám tvrdit. V kabině znám z Boleslavi Martina Pláňka a Davida Šťastného. Kluků, které jsem poznal dva roky zpátky, už tady mnoho není, ale parta, která je tady nyní, je skvělá. Uvidíme, jak zapadnou cizinci, ale věřím, že si všechno sedne a vytvoříme tým, který bude společně táhnout za úspěchem.

Od vašeho příchodu k Bruslařům máte s Mountfieldem bilanci šesti výher a jedné porážky. Cítíte se jako specialista na Lvy?
V Boleslavi mi říkali, že mi to proti Hradci jde. Musím říct, že se mi tady na stadioně strašně dobře chytá a mám to tady rád. Ale doufám, že specialista nejsem, protože když budu chytat za Hradec, tak by to nedělalo dobrotu (směje se). Libí se mi zdejší prostředí a doufám, že mi bude zase sedět.

„Kluci už mě s nimi strašili.“

Filip Novotný (o schodech na Milíř)

Už jste se v Hradci stihl zabydlet?
Jo, mám byt, tak nějak poznávám město, snažím se tady nějakým způsobem fungovat a užívat si každý den. Hradec je krásné město, což je fajn. Minule jsem tady byl jen přes sezonu, kdy není tolik času, při letní přípravě to jde přeci jen o něco lépe.

S týmem jste tři týdny od začátku letní přípravy, jaké zatím byly?
Žádný hokejista letní přípravu úplně nemusí, ale potřebujete ji, protože z ní poté těžíte celou sezonu. Kondiční trenér Michal Tvrdík nám dává takové dávky, jaké potřebujeme. Věřím, že do extraligy půjdeme dobře připravení a budeme mít natrénováno.

V rámci hradecké letní přípravy jsou vrcholem schody na Milíř, už jste se s nimi potkal?
Ještě ne, ale kluci už mě s nimi strašili, že bývají až na úplném konci letní přípravy. Uvidíme, jak to půjde, všechno je jednou poprvé (usmívá se).

V červnu vás čeká menší zpestření: fotbalový zápas, a to pravděpodobně na Novém Hradci. Jak se těšíte?
Doufám, že přijde pár fanoušků a společně si to užijeme. Věřím, že bude sranda.

Jak jste si užil mistrovství světa? Stihl jste se podívat i do Prahy?
Na zápase jsem nebyl, ale samozřejmě jsem ho sladoval v televizi. Titul je obrovský úspěch, což je dobře pro český hokej. Klukům moc gratuluju k tomu, že to po tak dlouhé době zlomili, navíc v Praze. Myslím, že celý národ slaví možná ještě dodnes.

Sledoval jste nějak více i druhou skupinu, kde několik zápasů odchytal také váš nový parťák Stanislav Škorvánek?
Úplně jsem ho nesledoval, protože jsem koukal na ČT a tam většinou běžela česká skupina, ale těším se, až se poznáme a věřím, že budeme tvořit dobrou gólmanskou dvojici pro Hradec.

Lukáš Dostál se během vyřazovací fáze snažil dvakrát neúspěšně vstřelit branku, zato vám už se to podařilo. Dal byste mistrovi světa nějakou radu, jak vylepšit koncovku?
Myslím, že on by měl spíš dávat rady mně, jak chytat, protože celé mistrovství chytal parádně a troufám si tvrdit, že on byl tím základem úspěchu. Znám ho z extraligy a první ligy, kde jsme proti sobě hráli. S hokejkou umí pracovat velice dobře a věřím, že se mu jednou ten gól vstřelit podaří, když ne na mistrovství, tak alespoň v NHL.

Co byste na závěr vzkázal hradeckým fanouškům?
Nemůžu se dočkat, až vyhrajeme první zápas a budeme to spolu moct oslavit. Doufám, že si sezonu společně užijeme a zase uděláme nějaký úspěch.